För tio år sedan inträffade den stora terrorattacken mot World Trade Center i New York – en dag som för alltid har förändrat världen. Journalisten och författaren Augin Kurt Haninke, som den 11 september 2001 befann sig i klostret Mor Gabriel i Turabdin, gör en tillbakablick på sina egna upplevelser den aktuella dagen.

Det var en vanlig tisdag i Mor Gabriel en vacker septemberdag med 30-graders värme i den rena Turabdinluften. Jag hade kommit till klostret på söndag kväll för att tillbringa några dagar där och passa på att möta besökare från alla håll. Jag minns att jag på tisdagen fortsatte att göra en rad radiointervjuer med assyrier från olika europeiska länder som ville återvända. En del ville renovera sina gamla hus för att kunna tillbringa sommarmånaderna i sin kära hemtrakt. Andra funderade på att återvända för gott, för att lägga ett 30-årigt liv i Europa bakom sig. En del hade just blivit offer för en börskrasch och förlorat alla sina besparingar. De ville nu finna ro i sin barndoms miljö. Lugnet hade nu återvänt till Turabdin och då började dess ursprungsbefolkning söka sig tillbaka till sina rötter. 

Den 11 september är alltså en helt vanlig tisdag. På morgonen ringer jag in ett inslag till programmet Qolo i Sveriges Radio, där vackra böner och hammarslag från hantverkare mixas ihop till en illustrativ intro om livet i klostret. På förmiddagen och efter lunch intervjuar jag 5-6 personer, varav en som bor i Frankrike gör en doktorsavhandling, en vill flytta från Holland permanent och en tredje har kommit från Tyskland för att renovera Stefankyrkan i byn Kafarbe strax utanför klostret.

Omkring klockan fyra på eftermiddagen står jag på verandan och samtalar med en engelsk journalist som undrar om jag kan guida honom i min hemby Enhil om han kommer dit. Där står också några andra assyrier från Tyskland, Holland och Sverige. Plötsligt rusar malfono Isa Garis ut från tv-rummet en bit bort och ropar på mig; ”kom fort, det har hänt något stort!”.  

Jag skyndar in tillsammans med engelsmannen. Biskopen och alla vi andra sitter där förstummade och har svårt att begripa vad det är frågan om. De turkiska tv-kanalerna börjar genast spekulera och ett rykte sprids om att det är den japanska Röda Armén som ligger bakom för att hämnas USA:s atombomber 1945. En förvirrad programledare undrar vad som håller på att hända, om det är tredje världskriget som har startat.

Ett par timmar senare rullar en stor Toyota in innanför klostrets murar och ur stiger den amerikanske generalkonsuln i Adana med sin kvinnliga medarbetare, en turkisk tolk och deras turkiske chaufför. Teamet befinner sig i staden Diyarbakir och får nu order från Washington att söka sig till Mor Gabriel. Klostret är enda stället i området som är säkert för amerikanska medborgare, låter UD i Washington hälsa. Den kvinnliga medarbetaren är hysterisk och gråter förtvivlat. Hon kastar sig över en dator med modemuppkoppling och mailar till alla sina anhöriga och vänner för att höra om de är i livet. Jag har aldrig sett en person som är så rädd och skakig som den här kvinnan. Till slut försöker hon glömma det tråkiga och undrar om någon kan visa henne runt i det stora klosterkomplexet. Yuhanon Garis, som talar flytande engelska, får uppdraget att guida kvinnan.

Samma kväll kommer också en präst från Geneta i Södertälje och byprästen från hans hemby Bokesyono i sällskap till Mor Gabriel. På morgonen håller Södertäljeprästen mässa, men jag hinner inte delta utan åker med skoleleverna från klostret till staden Midyat. Där får vi veta att valutaväxlarna vägrar att köpa och sälja amerikanska dollar.  Det här var inte bara Dagen då terrorn förändrade världen, som är i titeln till Wolfgang Hanssons nya bok om elfte september, det var också dagen då dollarn ratades i Turabdin. 

Jag har själv inte hunnit läsa denna purfärska bok än, men av recensionerna att döma vill Wolfgang Hansson, som är utrikeskorrespondent på Aftonbladet, visa att president George W Bush tog elfte september som en förevändning för att angripa Saddams Irak. Sista kapitlet i bokenheter ”Supermakt på dekis” och frilansjournalisten Magnus Gustafson skriver på webbtidningen kulturdelen.com[1]bland annat följande:

Medierna kommer troligen att översköljas av diskussioner och vittnesskildringar av terrorattentatet mot USA den närmaste veckan i samband med tioårsjubileet av elfte september. Efter det kalla kriget, som präglats av motsättningen mellan kommunism och kapitalism, blev konfrontationen mellan islam och så kallade västliga värderingar någon slags övergripande problemformulering och motsatspar som kulminerade efter elfte september. 
Men det förefaller som om mer och mer av debatten generellt refererar till en stor berättelse om det amerikanska imperiets kris och nedgång. Kriget i Irak och Afghanistan, i kombination med finanskrisen, har lämnat USA med ett gigantiskt budgetunderskott, och nya stormakter i Asien är på väg in på scenen. Samtidigt lamslås Europa av Eurokrisen.
Kanske kommer framtiden visa att det endast var ett kort historiskt ögonblick, efter Sovjetunionens kollaps, som USA, uppbackat av Europa, kunde vara ensam herre på täppan. Och i framtiden kanske det europeiska och amerikanska världsherraväldet kommer att betraktas som en några hundra år lång parentes”.

För den intresserade kan jag också tipsa om en artikel, som jag skrev redan 2006, i min kommande bok Obekväm sanning med rubriken ”Vad tjänar USA på kaoset i Irak?” Boken håller för närvarande på att tryckas.


[1] http://www.kulturdelen.com/2011/09/06/bok-dagen-da-terrorn-forandrade-varlden/

 Augin Kurt Haninke

Journalist och författare