Sabotage, misstänkt mordbrand och nu senast misshandel. Tre attentat med en tydlig måltavla, nämligen Assyriska FF. Nu har föreningen fått nog och skriver i ett pressmeddelande att myndigheter och politiker i Södertälje har ett stort ansvar för att vända på utvecklingen. Det är dags att stämma i bäcken innan det blir värre.

Inför årets första derbymatch mellan Assyriska och Syrianska utsattes Assyriskas tifo-arrangemang (flaggdekoration) för vandalisering. Polisen var på plats innan matchen och dokumenterade skadegörelsen, men händelsen lämnades utan åtgärd.

Efter andra derbymatchen – där Assyriska FF gick segrande – förstördes Assyriska Kulturhuset i Södertälje i ett brandattentat. En utredning om grov mordbrand har inletts, men ännu har ingen delgivits misstanke om brott.

Natten till i söndags – efter att Assyriska säkrat kvalplatsen till Allsvenskan – gick en Assyriskaspelare in på krogen O’Learys i Södertälje. Inne på krogen misshandlades han grovt av ett flertal gärningsmän. Orsaken till misshandeln var att fotbollsspelaren bar en Assyriskajacka. Han fick motta slag och sparkar mot huvudet där han låg försvarslöst på golvet – medan krogens ordningsvakt såg på utan att ingripa.

Det här är tre exempel på illdåd med en tydlig måltavla – nämligen Sörmlands största fotbollsförening Assyriska FF i Södertälje. Men det är även angrepp på vårt öppna demokratiska samhälle. Det finns en ökad medvetenhet i Södertälje om detta och om vilka som ligger bakom dessa illdåd.

Ett större hot mot vårt öppna samhälle är det faktum att få gärningsmän ställs inför rätta eller lagförs. Hot mot vittnen, underhandsuppgörelser i frågor som faller under allmänt åtal samt skadegörelse och brott mot egendom är bara några exempel på illdåd som är ett stort hot mot demokratin och vårt öppna samhälle.

Denna brottslighet har en tydlig grogrund och i en del fall formligen uppmuntrad av en oansvarig vuxenvärld. Senaste tidens illdåd kan därför inte bortförklaras som pojkstreck eller enskilda företeelser. Det är istället en kedja av händelser som har sin grogrund i ett systematiskt ”vi och dom”-tänk.

Medvetenheten om detta måste öka bland stadens myndigheter och politiker. Annars är risken stor att man står handfallna inför den asociala mentalitet som brer ut sig i vår stad. Ju tidigare och tydligare åtgärder man sätter in för att motverka denna utveckling desto större möjlighet att vända på skutan.

Våldsutvecklingen i staden är utom kontroll. Myndigheter och politiker har ett stort ansvar för att vända på utvecklingen. Kommunpolitiker borde ägna sig åt att ta reda på orsakerna till och motverka denna utveckling. Det är dags att stämma i bäcken.

För var så säkra, värre blir det om inget radikalt görs.

Polis, åklagare och andra berörda myndigheter måste samverka och gå till handling. Assyriska FF har tagit initiativet till antivåldskampanjen ”Stå upp för Södertälje”. Men vi nöjer oss inte med detta utan vi fortsätter arbeta aktivt för ett enat Södertälje fritt från våld och för öppenhet och demokrati i föreningslivet.

Vi har tidigare krävt och håller fast vid kravet på en konkret handlingsplan för att motverka denna negativa utveckling.

Styrelsen
Assyriska FF