För tio dagar sen beslutade vi att ha med en annons för ett spelbolag. Trots att vi fick färre reaktioner än vi förväntat oss, måste vi ställa oss frågan om det var rätt eller fel att tillåta ett spelbolag nå våra medlemmar.

Sedan Hujada.com lanserades har vi fått förfrågningar från olika företag och organisationer om annonsplats. När det har gällt företag som sysslar med snabblån och spelbolag har vi konsekvent avböjt, trots att vår ekonomiska verklighet ser annorlunda ut.

Sedan en månad tillbaka har vi haft en egen annons där vi försöker få våra besökare att bli stödmedlemmar. För en krona om dagen kan en stödmedlem vara med och hjälpa oss att driva vårt folks frågor framåt. För futtiga trettio kronor i månaden, priset av en kopp kaffe, kan det vara med och stötta hujada.com i våra strävanden. Av våra femtusen unika besökare har hittills endast tretton (!) åtagit sig ett ansvar och blivit stödmedlemmar.

Därför såg vi det som ett bra tillfälle att testa en annons som kunde dra in pengar, trots att den kunde väcka anstöt hos våra läsare. Pengarna skulle ju ändå användas för att utveckla hujada.com. Knappt hade annonsen varit uppe i ett par timmar kom de första, och hittills enda, reaktionerna.

I båda mejlen betonar man det omoraliska i att locka våra läsare att spela poker, man kallar annonsen ett stort skämt som bör plockas bort så snart som möjligt. ”Ska det vara så att Assyriska Riksförbundet skall ses som en uppmuntrare av spel bland assyrier” undrar den ene kritikern.

Självklart inte. Men frågan är om reaktionerna hade varit lika starka om det var Svenska spel som stod för annonsen? Dessa kritiker glömmer att Svenska spel står för en stor andel av det bidrag som tillfaller våra assyriska föreningar. Många av våra aktiviteter skulle inte kunna gå att genomföra utan Svenska spels bidrag. Assyriska FF, vars spelare är många ungdomars stora idoler, spelar med Svenska spels logga på matchdräkten.

Indirekt betyder detta att vi omedvetet går och hoppas på att Svenska spel gör större vinster så att vi kan få mer bidrag, som i slutändan betyder fler aktiviteter. Man glömmer att Svenska spel också är en pokersajt, som lockar flertalet av våra medlemmar i spelberoende. Eller väljer man att blunda för det?

Om man accepterar detta, vilket man idag gör, bör man också acceptera att spelbolag kan komma att finansiera hujada.com. Genom denna finansiering kan hujada.com överleva och utvecklas. Hade fler av våra läsare visat intresse för att bli stödmedlemmar hade vi haft en starkare ekonomi och därmed lättare att tacka nej till spelbolag som annonsörer. Detta innebär dock inte att hujada.com går att köpas av vem som helst. Långt ifrån.

Därför var detta ett bra tillfälle att se vilka reaktioner som finns ute bland våra medlemmar och läsare. Med facit i hand har vi endast fått två mejl som ställer sig kritiska till sättet vi finansierar hujada.com på. Det är långt under den folkstorm vi hade förväntat oss. Detta kan bara betyda att majoriteten av våra läsare inte bryr sig om hur vi finansierar vår verksamhet bara de slipper vara med och betala. Det är beklagligt, men ändå den verklighet vi lever i.

[Fotnot: Ingen av de som reagerat mot annonsen är stödmedlem idag.]