Om man har folkmordet Seyfo och de färska rättegångarna mot S:t Gabrielklostret i minnet kan det kännas absurt att Assyriska FF väljer att placera sitt årliga träningsläger i Turkiet. Hujådå kontaktade ordförande Nail Yoken för att få svar på varför assyriernas landslag återigen väljer Turkiet.
Året är 2008. Platsen är Alanya, Turkiet. Det sol, värme, bad, god mat och avkoppling. Kanonförhållanden för ett fotbollslag att hålla sitt årliga träningsläger inför starten av den nya säsongen. Problemet är dock att det är Assyriska FF som befinner sig på Alanya.
Ena stunden beklagar vi oss för Seyfo och konfiskering av kloster för att i andra åka till det land som är ansvarigt för allt vårt lidande. Är inte det dubbelmoral? Eller ska man hänvisa till den gamla klyschan att politik och idrott inte ska blandas? Klyschan måste göra ett undantag för assyrierna och Assyriska FF.
Assyriska FF har tidigare, när det behövts, visat sin ståndpunkt mot Turkiet. Senast gjorde man det 2005 under den allsvenska sejouren, då laget hedrade Seyfos martyrer genom en tyst minut och ett svart sorgeband på spelarnas armar.
Men samtidigt har man år efter år valt att förlägga sitt årliga träningsläger i Turkiet. Därför känns det naturligt att ställa frågan; varför åker Assyriska till Turkiet i år igen?
– Vi har ett styrelsebeslut att ta hänsyn till, men vet samtidigt att detta är en känslig fråga. Dock ska man ha i åtanke att Turkiet är billigare, har bättre service och bättre fotbollsplaner än andra alternativ på marknaden, förklarar Nail Yoken, ny ordförande i Assyriska FF.
Är det endast den ekonomiska aspekten som spelat roll?
– Inte enbart. I ekonomiska kristider var det inte en självklarhet för Assyriska att överhuvudtaget åka på träningsläger, men att stå utan träningsläger 2009 hade varit ett enormt sportsligt avbräck. Det som möjliggjorde träningslägret var ett kraftigt rabatterat koncept som endast gick till Turkiet. En annan aspekt är att Assyriska sedan länge haft en vision om att skapa en allians med Assyriska IF i Norrköping och andra assyriska fotbollsföreningar. I år åker inte mindre än tre lag (AFF, AIF Norrköping, AFF Ungdom) på gemensamt läger. Detta hade varit en omöjlighet om vi inte erbjudits rabatterade resor.
Varför inte välja lägre standard, kortare resa etc för att slippa välja Turkiet?
– Då förlorar träningslägret sitt syfte. Det krävs en hög kvalitet på faciliteter och service för att få ut något av ett träningsläger överhuvudtaget och att ta laget till ett land där både förutsättningarna och standarden är sämre blir därför fel. Då är det bättre att inte ha ett träningsläger alls.
Syftet med träningslägret är väl att man vill skap en god sammanhållning i gruppen och inte hur fina planerna är eller att ha högsta möjliga standard?
– Båda delarna spelar roll i det här sammanhanget.
När ni ändå åker till Turkiet, kommer ni till exempel lämna något officiellt brev till stadens borgmästare/guvernör som visar klubbens ställningstagande i Seyfo?
– Nej, det kommer vi inte att göra. Ingen kan heller kräva att vi ska överlämna ett sådant brev.
Varför? Skulle det inte vara bra att visa folkets ståndpunkt i frågan?
– Nu åker vi för att hålla ett träningsläger och inte för att protestera mot Turkiet. Vi har protesterat tidigare och protesterar mot Turkiet när det behövs. Nyligen skickade vi en officiell delegation, där jag själv ingick, för att representera klubben och vara närvarande i samband med rättegångarna kring S:t Gabriel klostret. Assyriska tar sitt ansvar och ställningstagande i frågor som berör vårt folk.
Eftersom den ekonomiska aspekten spelat en stor roll, hur stor har skillnaden varit jämfört med andra alternativ?
– Vi har kollat på andra alternativ och de har var mycket dyrare. Det är dessa förutsättningar vi haft i år.
Både Hujådå och Assyriska tycker att det är viktigt med en konstruktiv dialog i denna fråga. Nail Yoken tyckte till exempel att det var ett bra initiativ av Hujådå att göra denna intervju. Alla skulle må betydligt bättre ifall laget slapp åka till Turkiet i fortsättningen. I alla fall skulle samvetet vara stillat.
Det kan inte vara så att vi ska låta ekonomin styra ett så viktigt val. En lösning vore kanske att låta supportrarna ta del av vad de olika alternativen kostar och sedan vara med och betala mellanskillnaden. Allt för att folket ska slippa dubbelmoralens stämpel.