Södertäljes assyrier har under de senaste dagarna fått besök av en holländsk delegation. Efter flera möten och många besvarade frågor återvänder holländarna nu till sin kommun, Enschede i södra Holland, där cirka 4000 assyrier bor.

Ledda av Naures Atto, forskarkandidat från holländska Leiden Universitet, har en grupp på fem holländare gästat Södertälje kommun under den senaste veckan. Dom kommer från kommunen Enschede i södra Holland där många assyrier finns bosatta. Ledningen i Enschede kommun hade fått höra om den stora assyriska gruppen i Södertälje och blev intresserade av att komma hit för att lära sig mer om assyrierna. Enschede kommun hoppas få bättre kunskaper i hur den assyriska gruppen i Enschede kommun kan bli mer dynamisk och bättre integrerad i det holländska samhället.

En av holländarna på besök, Jaan, arbetar som informatör och konsult för Enschede kommun. Han har även skrivit en avhandling om assyriernas etablering i Holland då han är skolad antropolog. Antropologi är läran om sociala strukturer bland grupper av människor. Så här berättar han.

– Vi har runt 4000 assyrier/syrianer i Enschede. Cirka 2500 av dom lever tillsammans i ett område. Ur min synpunkt klarar dom sig bra. Dom brukar berätta om sina släktingar och erfarenheter i Södertälje och att situationen i Södertälje är mycket bättre än i Enschede, så vi blev nyfikna och bestämde oss för att komma hit.

Och nu när ni har varit här under flera dagar och träffat många personer och organisationer, vad tar ni med er tillbaka till Enschede?

– Först och främst är jag imponerad av alla aktiviteter som assyrierna har i Södertälje, hundratals egna företag, fotbollslag, tv stationer. Å andra sidan tycker jag vi klarar oss bra i Enschede. Vi investerar mycket tid i kommunikation och att skapa ett förhållande till assyrierna. Vi vill lära känna assyrierna och jag tror att det är en bra strategi för att inte komplikationer ska uppstå. Jag har fått intrycket från Södertälje att assyrierna här är mycket aktiva och framgångsrika, de är också stolta över sina framgångar. Jag tror att vi i Enschede måste vara mer uppmärksamma på den självmedvetenhet och stolthet som finns bland assyrierna. Det finns många initiativ i Södertälje både från assyriernas sida och kommunens. Men de gör inte saker tillsammans alltid, jag tror att det underlättar för hela samhället om båda sidor arbetar mer tillsammans.

Har du snappat upp några assyriska ord?

– hmm … shlomo, tawdi, lo, några ord bara, men de låter väldigt sympatiska så jag kanske kommer att försöka lära mig det gamla kyrkospråket, Mor Afrems språk, när jag får tid över. Det kommer säkert att ta tid men jag ska göra det till min hobby, säger Jaan.