”Från Midyad till Södertälje – ett möte med assyrisk litteratur” är ett samarrangemang mellan Luna Kulturhus och Assyriska Riksförbundet på Södertälje Stadsbibliotek nu på lördag.

Möt fem författare som skriver på svenska utifrån olika assyriska teman såsom historia, språk och identitet i ett unikt arrangemang. Författarna berättar om sina böcker och författarskap. Det blir bokbord, mingelfika och sagostund för barnen. 

Programmet hålls på svenska och det är fri entré. Eventet hålls på Café Blå inne i stadsbiblitoteket i Södertälje som ligger i Lunagallerian. Start 12:00 och avslutning 15:00. 

Lennart Warring och Taina Kantola är väl förtrogna med assyrisk historia och litteratur, såväl i forntid som i nutid. De är författare till två böcker och har en tredje på gång.

Augin Kurt Haninke är journalist och har jobbat på Sveriges radio under närmare två decennier. Han följer assyriernas liv både i Assyrien och i diasporan genom att skriva analytiska, ofta självkritiska, artiklar som har blivit två böcker. En tredje bok är på gång.

Marina Andersson är sjuksköterskan som gav sig ut till föräldrarnas hemby i Assyrien och återupptäckte sig själv. Hennes utvecklingsroman Farväl välkommen hem ( 2013) har uppmärksammats i bland annat Sveriges Radio i programmet Människor och tro.

Besim Aydin har översatt och gett ut flera svenska barnböcker såsom Pippi Långstrump. Han är även författare till historieromanen Med döden som skugga som recenserats i bland annat DN.