Under Assyriska Demokratiska Organisationens 50-årsjubileum som firades i Assyriska kulturhuset i Södertälje visades filmen Holo Malke bi Malkutho. Hujådås utsända Ilona Aslan träffade regissören och tillika huvudrollsinnehavaren Georg Farag för en intervju.

Holo Malke bi Golutho var den första assyriska filmatiseringen. Efterföljaren Holo Malke bi Malkutho är den första assyriska filmen som någonsin visats på biografer runt om i världen. Efter att ha besökt cirka trettio biografer ska nu filmen ges ut på dvd. Regissören och huvudrollsinnehavaren Georg Farag är mycket förväntansfull inför dvd-släppet och hoppas att assyrier runt om i världen kommer att vilja ha filmen i sina hem.

– Dvd:n skulle ha kommit detta veckoslut, vi ville ha allt klart till ADO:s 50-års jubileum, men ett fel uppstod hos företaget som ska göra dvd:n så den kommer inte förrän om två veckor, förklarar Georg Farag.

Hur väl filmens försäljning går är viktigt för framtida produktioner. Eftersom mycket pengar har lagts ut på filmatiseringen, där man bland annat finansierade en resa till hemlandet och där en del av filmen utspelar sig, är förhoppningen att dvd-försäljningen ska öka intäkterna eller att det åtminstone ska gå jämt ut. Pengarna som kommer in kommer att användas bland annat till inköp av nya kameror och finansiering av kommande produktioner.

Det är dock inte bara ekonomisk kraft som ligger bakom filmen, utan det har också varit energikrävande på andra sätt. Georg berättar att det under filminspelningen var svårt att hitta tider som passade alla skådespelare, kameramän och andra inblandade.

– Vi filmade för det mesta under veckosluten för att vi alla jobbar under vardagarna. Men även under helgerna var det ibland svårt att få ihop alla. Vissa helger skulle någon iväg på bröllop, andra helger kunde inte min fru, ”Hulto Warde”, vara med på grund av hennes sjuksköterskestudier. Eller så var det helt enkelt andra vardagliga saker som kom emellan. Därför tog filmningen ungefär två år och utöver det tog det cirka två år att skriva manuset, säger Georg.

Det tog Georg tolv år att ge ut sin andra film (Holo Malke bi Golutho gavs ut 1993), men under intervjun lovar han att väntan på nästa film inte ska bli lika långvarig; högst två år. Faktum är att han redan har manus till två ”vuxenfilmer” och en ”barnfilm” färdigskrivna! Den stora frågan är om filmerna är ”Holo Malke”-filmer eller om en ny karaktär tar över huvudrollen.

– Holo Malke är med i det ena manuset, men han har en liten roll och är med i dryga tio minuter av filmtiden. Detta manus är likt mina tidigare filmer, det är en kritisk komedi. Det andra manuset som är färdigt kommer att bli mycket svårare att färdigställa, den kräver större resurser på grund av berättelsens karaktär, säger Georg.

Filmskapandet är numera en stor del av Georgs liv. Han beskriver det som en stor glädje att kunna göra filmatiseringar av sina manus, särskilt då han tidigare inte haft kunskap inom området. Under första filmatiseringen saknade hela gruppen tidigare erfarenheter, men man lärde sig av sina misstag och det var det som öppnade möjligheterna för framtida projekt.

– Om försäljningen går bra är det givetvis en moralhöjare för oss. Jag är hoppfull, jag tror att folket vill, och kommer att köpa dvd:n. Jag hoppas att de är villiga att hjälpa oss.