Ray Yonan häpnar över det faktum att det första genuina multinationella företaget skapades av assyriska handelsmän.

År 1890 utforskade en professor i arkeologi vid namnet Heilpretch i University of Pennsylvania ruinerna från staden Nippur. Dessa ruiner kom att kasta ljus på världens äldsta banksystem. Bevisen redogörs hur familjen Engadi framför ett finansiellt uttalande.

Uttalandet redovisar att familjen kom att bli arkitekten bakom det första banksystemet som styrde och främjade affärer och investeringar för det Assyriska imperiet. Bevisen redovisar att familjen hade även goda kontakter med kungafamiljen.

Dessa bevis är världens äldsta av sitt slag och gör den assyriska familjen Engadi förfäder till dagens banksystem enligt bankspecialisten Julian Davidson.

I boken Assyrian Empire skriver Professorn David Stronach från University of California, Berkeley att år 2000 f Kr uppstod det första assyriska imperiet som ett kommersiellt imperium som manövrerade all handel i mellanöstern via staden Assur.   

Även Professorerna Karl Moore och David Lewis har något att säga om assyrierna. När man läser i deras bok Birth of Multinationa, att det första genuina multinationella företag skapades av assyriska handelsmän blir man häpen.

Stoltheten och äran att vara assyrier känner inga gränser men samtidigt känner man en skyldighet. En skyldighet att börja leva upp till vår historia. Med sina avtryck på bergmaterial har våra förfäder talat ett tydligt språk. Att om vi omfamnar vetenskap och handel på absolut högsta nivå som vi en gång i tiden gjorde, kommer vi att vara ett slagkraftigt folk med ett land – Assyrien – på världskartan.