Lagom till julmässan öppnar nya S:t Jakob sina portar och välkomnar församlingsmedlemmarna till sitt nya hem. Första mässan i katedralen hålls tidigt på juldagens morgon.

Med bygget av den nya kyrkan i Hovsjö, granne med Assyriska kulturhuset i Södertälje, byter S:t Jakob av Nsibins kyrka benämning. Byggnaden skall kallas katedral istället för kyrka, eftersom det är här som ärkebiskopen kommer att residera. Det fullständiga namnet blir S:t Jakob av Nsibins katedral. Den officiella invigningen sker i maj nästa år i samband med firandet av S:t Jakobs dag.

När katedralen är färdigbyggd blir byggnaden den största inom Syrisk-ortodoxa kyrkan i hela Europa. Det är en magnifik, modern byggnad med stora utrymmen. Den inhyser förutom de sedvanliga böneutrymmena även flera konferens- och mötesrum, lektionssalar, kontorsrum, mottagningsrum samt en tre rums lägenhet för långväga gäster. Pentry finns på samtliga våningar och internet finns i alla rum. Det är stora fönster som lyser upp rummen och vackra balkonger finns på varje våningsplan.

Byggnadsställningar, stegar och ljusstativ står lite överallt och ett tjugotal arbetare är sysselsatta i olika uppgifter för att hinna göra klart inför julmässan. Jag träffar Samuel Adam och Fikri Haddad, medlemmar i kyrkostyrelsen, som är fullt upptagna med att dirigera arbetet.

– Vi har uppfyllt våra församlingsmedlemmars önskemål. Vi har byggt ett rymligare, finare hus och nu vill vi att de ska fylla den. Utan deras närvaro har vi ingenting, säger Samuel Adam.

Förutom en rymlig och vacker katedral får församlingsmedlemmarna mycket bättre parkeringsmöjligheter. På den gamla adressen, där kyrkan inte hade egna parkeringsplatser, blev det alltid ett parkeringskaos vid de stora högtiderna. Nu får man drygt 200 parkeringsplatser i direkt anslutning till katedralen.

Trots att det pågår ett intensivt arbete med att färdigställa katedralen inför juldagens mässa, är det redan andra aktiviteter inbokade. Ett bröllop i mellandagarna och nyårsfesten. Katedralen och dess lokaler verkar redan ha hittat en efterfrågan. Hur mycket har då katedralen kostat?

– Det är för tidigt att säga just nu, men vi kommer att gå ut med det när byggnaden står klar och vi har koll på alla slutkostnader, säger Samuel Adam.

Nu bor ärkebiskop Abdulahad Shabo granne med Assyriska riksförbundet, Assyriska Kvinnoförbundet, Assyriska Ungdomsförbundet och Assyriska föreningen i Södertälje. Jag hoppas att katedralens närvaro i Hovsjö stärker samarbetet mellan våra religiösa och profana organisationer. Vi behöver komma närmare om vi ska bygga en bättre framtid för våra yngre.