De assyriska byarna vid Khaburfloden är nu under attack från terrororganisationen ISIS. Hujådå följer med läget och uppdaterar sin rapportering.

Idag, måndag 23 februari, klockan fem på morgon attackerade ISIS de byar som ligger på södra sidan av Khabur. Assyriska vakter gjorde motstånd och de flesta av byarnas invånare flydde till provinshuvudstaden, al-Hassake.

Situationen är kaotisk, men det står klart att åtminstone fyra assyrier har dödats i striderna. Det är också bekräftat att omkring 200 personer, civila, har tagits till fånga. Terroristerna ska också ha satt en kyrka i brand.

Byarna vid Khaburfloden bebos av ättlingar till de östassyrier som efter Simelemassakern år 1933 flydde från Irak till det då franskkontrollerade Syrien. Deras förfäder blev offer för en fruktansvärd massaker för över 80 år sedan. Nu är det deras tur.

ISIS har redan fördrivit assyrierna från Mosul och från Nineveslätten. Nu ser det illa ut för assyrierna i Syrien, som redan tidigare varit drabbade av krig och förtryck i det inbördeskrig som rasat i över fyra år.

Assyriska Riksförbundet arbetar intensivt för att upplysa media om vad som händer.

 

Uppdatering 22:00

– 250 familjer uppges ha flytt till staden Hassake

– 70 familjer har tagits emot i Qamishly

– 14 assyrier från Tell Hermez saknas

– 23 assyrier från Tell Goran saknas

– Assyriska organisationer fortsätter räkna alla för att veta exakt hur många som saknas. Siffran kan därför komma att stiga då man inte räknat alla byar än.

– De som flytt til Hassake och Qamishly placeras i assyriska kyrkor och kloster eller hemma hos andra assyrier.