”Det svenska samhället var inte- och är ännu inte i viss mån- redo att låta utlandsfödda ta sig in i finrummet, sa den undersökande journalisten Nuri Kino under integrationsseminariet i Assyriska föreningen i Göteborg.

Nuri Kino har mött många fördomar och skeptiska blickar under sin klassresa i det svenska samhället. Han minns hur det var när han bestämde sig för att lämna krogbranschen för att börja med journalistiken.

– Första gången jag gick in på Ekots studio för att spela in ett nyhetsinslag och de räckte fram papperskorgen till mig. De hade inte haft någon mörkhårig kollega tidigare, de trodde att jag var städare.

– Och på Sveriges Television tog man mig för att vara översättare, sa han på seminariet.

Men sina erfarenheter till trots har Kino fortsatt tro på sig själv och att ta för sig. Något som han även uppmuntrar dagens unga att göra.

– Låt det inte skrämma er. Sverige håller sakta på att förändras och bli mer tolerant. Dra fördel av din bakgrund och vad den innebär och våga rådfråga oss som redan har gått igenom allt ”det där”, sa han.

Adad Baranto, som även han var inbjuden talare vid seminariet, jobbar som ryggkirurg, docent samt som BK Häckens lagläkare. Han var redan i ung ålder inställd på hårt arbete för att kunna komma någonvart i det svenska samhället.

– För mig har det alltid varit självklart att jobba 110% jämfört med mina svenska klasskamrater i skolan. Medan de var ute och roade sig på sommarloven så använde jag den tiden till att få ett försprång i studierna. Jag läste massvis av böcker för att förbättra min svenska.

Nuri Kino poängterade vikten av att följa sin lust.

– Uppmuntra era barn, låt de lyssna till sitt hjärta. Vill din dotter syssla med fotboll – uppmuntra henne till det. Huvudsaken är att de har drömmar som de tror på och som de vill uppnå.

Linda Asmar