Assyriska Kvinnoförbundet (AKF) planerar att hålla en konferens den 20 april 2024, med fokus på det assyriska språkets framtid.

Evenemanget, som äger rum på ABF-huset på Sveavägen i Stockholm, ser ut att locka till sig en stor samling talare och deltagare. Målet med konferensen är att belysa det assyriska språkets nuvarande utmaningar och vad som krävs för att bevara och främja det för framtida generationer.

Konferensens programinnehåll består av fler än 10 talare med olika historier, insikter och erfarenheter kring det assyriska språket. Bland talarna finns framstående personer som författaren och journalisten Gabriel Afram, Professor Önver Cetrez från Uppsalas Universitet och Professor Efrem Yildiz från Salamancas Universitet.

Förutom föreläsningar kommer konferensen att bjuda på kulturella inslag, inklusive uppträdanden av Assyrien Kulturcenters dansgrupp. En annan intressant infallsvinkel med dagens program är att man bjudit in grundskoleelever där även de får möjlighet att ge sin syn på hur de lärt sig tala assyriska och vad som motiverat dem till att lära sig sitt modersmål.

Moderator för dagen är journalisten Shamiram Demir.

Evenemanget kommer att filmas av Assyria TV.

När: 20 april 2024, kl. 10-18
Var: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Talare för dagen:

Zekiye Cansu – ordförande för Assyriska kvinnoförbundet (AKF)
Shamiram Demir – Moderator för dagen – journalist
Rahel Gariye & Fikri Baydono
Önver Cetrez – Professor på Uppsala Universitet
Efrem Yildiz – Professor på Salamanca University i Spanien.
Gabriel Afram – Journalist och författare
Ema Demir – Forskare
Moshe Dawod – Modersmålslärare
Berolin Deniz – Sociolog
Lovisa Bethmorad – Rektor
Lilia Moushe, Ishtar Hadodo & Jacob Acho – Grundskoleelever