Han är bara nitton år. Ändå är han en av de mest meriterade volleybollspelarna i sin ålder. Han är nybliven svensk mästare och har siktet inställt på VM i Blackpool nästa månad. Möt Ashur Ibrahim, nittonåringen som drömmer om att tillhöra de tio bästa volleybollspelarna i världen.

Mamma är från Syrien, pappa från Irak och själv är han född i Tyskland. En typisk bakgrund för en assyrier som bor i Europa. Uppväxt i Södertälje skulle man tro att idrottsintresserade Ashur skulle falla för fotbollen, men ödet ville annorlunda. Med två volleybollfrälsta morbröder blev fotbollen en sport han spelade med kompisarna på gården, ingenting han satsade på.

– När jag var tio år följde jag mina morbröder på deras matcher. En dag kom min morbror fram till mig och sa att hans tränare bjöd in mig och min kompis för att träna med laget. Han hade sett oss när vi lattjade mest på skoj vid någon beachvolley-turnering, minns Ashur tillbaka.

Kompisen som Ashur nämner är Johan Hanna, hans bästa kompis och spelare han kamperar med i beachvolleyn. Vid den tiden hade Ashur hunnit fylla tolv år och fastnade direkt för sporten. Sen har det gått otroligt snabbt. Redan efter tre år blev han uttagen till landsläger.

I år avslutade han sin första säsong i elitserien, som är den högsta serien i Sverige för volleyboll. Han spelade i Jönköpingslaget Habo Wolley, där han var andra passare. Trots att han oftast satt på bänken var det en värdefull erfarenhet för Ashur.

– Jag utvecklades enormt. Det är ett helt annat tempo i elitserien jämfört med division 1. Jag fick hoppa in och serva i nästan varje match och lärde mig jättemycket, säger Ashur.

Ändå flyttade Ashur hem till Södertälje efter bara ett år i elitserien. Klubben ville gärna behålla honom, inte bara för hans egenskaper på plan. Ashur hjälpte till även mycket vid sidan om som ungdomstränare. När han dock inte kom in på högskolan i Jönköping, ville han komma hem och fortsätta plugga.

På plan beskrivs ofta Ashur som en ledare, vilket kan sätta stor press på en spelare. Men för Ashur faller ledarskapet helt naturligt. Han blev till exempel utsedd till lagkapten som 16-åring i division 1, även när det fanns seniorer i truppen. Det är tydligt att han gillar rollen.

– Som storebror till fem syskon blir det naturligt att man utvecklar ledaregenskaper. Jag har alltid tagit ansvar hemma. Jag trivs jättebra med det och ser det som min bästa egenskap. När det gäller volleybollen utvecklades jag snabbast av mina lagkamrater och det gjorde att jag fick mest ansvar. Sedan har jag bara växt med rollen, förklarar han.

Idag pluggar Ashur medieteknik och är intresserad av grafisk formgivning och illustration. Han är kontrakterad med sin moderklubb Södertelge i div1, som enligt Ashur, är ett ungt lag men väldigt lovande lag som mycket väl kan ta klivet upp i elitserien.

Hur går det då med beachvolleyn?
– Bättre än någonsin. Vi har just vunnit U21-SM och jag blev utsedd till MVP (Most Valuable Player red.anm.). Det här var mitt sista år som junior och jag får inte längre delta i junior SM. Nästa utmaning är U21- VM som i år går i Blackpool, England, nästa månad.

Hur känns det att, som assyrier, kunna titulera sig ”Svensk mästare”?
– Jag blir stolt som assyrier. Att vara den bäste i Sverige som assyrier är en känsla som är svår att slå. Jag hoppas att fler får känna den känslan någon gång.

Vad är ditt roligaste minne?
– SM-guldet i volleyboll. Vi var helt otippade, vi var inte ens med i topp fyra. Jag gillar att vinna på det sättet, när man är helt uträknad men till slut står som segrare. Det var också roligt att kunna ge vår tränare, som jobbat för detta i 20 år, ett SM-guld. Hoppas att VM nu i september blir ett ännu bättre minne.

Vad är ditt kortsiktiga mål?
– Nu närmast är det ju VM som gäller. Igår fick vi veta att vi måste kvala in till VM, det spelar ingen roll att vi är regerande svenska mästare. Inget svenskt lag har någonsin lyckats med det tidigare, så det bli en stor utmaning. Efter VM handlar det om Svenska cupens tredje omgång. Vid vinst kan vi få möta Habo Wolley och det vill jag inte missa.

Vad är din högsta dröm som idrottsman?
– Jag vill tillhöra de tio bästa i världen i beachvolley. Mycket vilja, träning och att få vara skadefri kan ta mig riktigt långt.


[FOTNOT: Följ Team Hanna/Ibrahim i VM-kvalet den 16-17 september HÄR]


FAKTA ASHUR IBRAHIM

Namn: Ashur Ibrahim
Position: Passare / Spiker
Ålder: 19 år
Längd: 178 cm
Räckhöjd: 320 cm

Meriter:
SM-Guld i Beachvolley 2009 (U21, utsedd till mvp)
SM-Silver i Beachvolley 2008 (U21, utsedd till bästa anfallare)
SM-Guld i Volleyboll 2007 (U19, Allstar team – Spiker)
SM-Silver i Beachvolley 2007 (U21)
SM-Guld i Beachvolley 2007 (U19, utsedd till MVP)
SM-Guld i Beachvolley 2006 (U19, utsedd till MVP)
SM-Guld i Beachvolley 2005 (U17)