Den kurdiska milisen i nord-östra Syrien tar nu till desperata åtgärder och tvångsrekryterar assyrier och andra i kampen mot Islamiska staten.

Enligt uppgifter från staden Qamishly i nordöstra Syrien har den kurdiska milisen känd som YPD under lördagen 11 oktober försökt att tvångsrekrytera alla män mellan 18 – 30 år för att delta i kampen mot Islamiska staten. 

Den PKK-anknutna milisen anklagas för att ha satt upp vägspärrar och systematiskt arresterat män mellan 18-30 år i Qamishly och andra städer i nordöstra delen av landet. Männen som arresterades, varav flera assyrier, informerades om att de måste delta i den väpnade kampen mot Islamiska staten. 

Tilltaget blev dock kortvarigt och samtliga arresterade ska ha släppts efter påtryckningar från bland annat Kurdiska nationella rådet i Syrien och den syriska regimen som har fortsatt inflytande i området. YPD milisen avser dock fortsätta med förfarandet. De arresterades ID nummer har antecknats och milisen har sagt att dessa kommer att tvångsinkallas när det behövs. 

– Det här är kurdisk taktik för att skrämma bort alla minoritetsgrupper. Assyrierna är beväpnade och kan bekämpa IS i sina områden. De ska inte behöva tvångsrykreteras i kurdiska miliser och underställa sig kurder, kommenterar en insatt assyrier händelsen. 

Sedan västvärldens bombningar mot Islamiska staten har dess attacker ökat mot nordöstra Syrien och den kurd-dominerade staden Ayn Al-arab intill turkiska gränsen.