Assyria-TV:s kameraman blev utslängd från S:t Afremkyrkan i Södertälje under den assyriske patriarken Aphrem II:s besök.

Lördagen den 23 maj mottogs patriarken av församlingen i S:t Afremkyrkan i Geneta i Södertälje. En kameraman från Assyria-TV tog sig till kyrkan för att filma besöket men blev snart utslängd från kyrkan av de ansvariga. Samtidigt befann sig personer från TV-kanalen Suryoyo-Sat i kyrkan och fick ostört filma hela besöket.

Enligt uppgifter till Hujådå hade stiftet som står under biskop Benjamin Atas redan i förväg meddelat att de tänker diskriminera en del medier och inte tillåta dem att bevaka besöket.

Tillfrågad om diskrimineringen svarade patriarken dagen därpå att han tycker att det är ett märkligt beteende.

–  Det låter väldigt märkligt att man beter sig på detta sätt i ett land som Sverige som är ett av de mest demokratiska. Jag är inte okunnig om det som sker i Sverige. Jag försöker ändra detta, men det kommer att ta tid. Det går inte att förändra en mentalitet genom att fatta beslut, det är en process som tar tid, detta att få folk att förstå att det gagnar ingen att bete sig på det sättet, sa patriarken diplomatiskt.

Kontrasten var total när Suryoyo-Sat dagen därpå kunde röra sig fritt och filma gudstjänsten i S:t Jakob av Nsibins katedral utan några problem.

Många tolkar händelsen som en effekt av klandominansen i stiftet tillhörande biskop Atas. Många av medlemmarna kommer från den eftersatta landsbygden i Turabdin där skolor, utbildning och kommunikation länge var så gott som obefintliga.