Ishak Akyüz lämnade fru och barn för att kämpa för sitt folk som gerillasoldat i de assyriska bergen, men insåg efter flera år att han hade blivit grundlurad av rörelsen som han hade vigt sitt liv åt. Nu talar han öppet om dawronoye-sekten och dess metoder.

Intervjun med Ishak Akyüz på Assyria TV har blivit det klipp som snabbast hamnat bland toppen gällande antalet tittare sedan kanalens start. 

I den öppenhjärtliga intervjun talar Ishak ut om sina år som medlem i den hårt kritiserade dawronoye-gruppen. Han börjar med att berätta om hur han blev rekryterad i Tyskland; ”Jag frågade om de verkligen tror på riktig uppoffring, kamp och en räddning för folket och de svarade ja på alla mina frågor. Då sa jag att ni kan skriva upp mig, jag hade väntat på sådana svar sedan länge”.

Under veckorna och månaderna som gick blev Ishak alltmer indoktrinerad genom att delta i olika läger och möten. Även hans fru fick vara med på ett läger. Snart var hela familjen ”hawrone” (kamrater) med varandra, vilket kommer av sektens vänsterinriktade jargong.  

– När dagen kom 1999 då jag skulle lämna allt och bege mig till Qandilbergen kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Min dotter var bara några år gammal men hennes ord blev det som fick mig att hålla ut under alla år. Hon sa; ”Pappa gråt inte för att du ska lämna oss, ”hawrone” gråter inte”.  

Ishak spenderade flera år i bergen runt den kurdiska terroristgruppen PKK:s högkvarter i Qandilbergen.

– Vi var cirka femtio assyrier bland femtusen kurdiska gerilla. Under alla år jag var där utförde vi aldrig någon väpnad aktion. Vi stod under PKK:s beskydd och de försedde oss med vapen och mat.  

Samtidigt i västvärlden använde dawronoye-ledarna videoklipp på dessa femtio personer i bergen i propagandasyfte. Med känslosam musik som bakgrund visades hur ”gerillan” utförde olika övningar i videoklipp som spreds bland assyriska communities i länder som Sverige. Rörelsen kunde således samla in pengar på ett systematiskt sätt av individer som trodde sig stödja en riktig väpnad kamp. Liknande bilder på en ”gerilla” i Syrien sprids idag via sektens tv-kanal Suroyo-TV.  

I samband med Irak-kriget år 2003 hade dawronoye-ledaren Naim Demirciouglu (även kallad Mikhael) plötsligt bestämt att den så kallade gerillan skulle upplösas. Ishak ställdes inför två val av ledarna: antingen stanna kvar i Irak och arbeta civilt och ideellt för dawronoye enligt direktiv eller lämna rörelsen.

– Det var ett oerhört svek, efter alla år av uppoffring för rörelsen som jag fortfarande trodde på sa man i princip ”packa ihop och stick”. Den väpnade kampen var som bortglömd.  

Han beslutade sig för att återvända hem till sin familj i Tyskland, men ledarna för dawronoye försökte förhindra det. Idag har han lämnat rörelsen och lyckats få ordning på sitt liv. 

– Min fru har varit mitt allt genom allt elände. Vi har byggt upp vårt liv igen efter alla svårigheter.  

Ishak Akyüz har i efterhand räknat ut att han och hans familj gav dawronoye-sekten cirka hundratusen tyska D-mark genom årens lopp; ”Vi förväntades lägga ut vid aktiviter som demonstrationer, insamlingskampanjer och liknande. Barnbidrag och allt som familjen kunde undvara gav vi till rörelsen”. 

– Jag offrade min familj, min privatekonomi och min själ. Det dessa personer har gjort är förräderi mot hela folket. De har förstört för många familjer, säger Ishak Akyüz. 

Klicka här för att se hela intervjun.