Snart kommer Stockholm att se assyriske musikern Mousa Elias på gator, bussar och tunnelbanor. Hans ansikte ska nämligen marknadsföra Stallet, en scen för folk- och världsmusik som ligger två stenkast från Kungsträdgården.

Varje år väljer Stallet en man och en kvinna för att representera och marknadsföra Stallet som en scen för folk- och världsmusik genom affischer på offentliga platser. I år valdes Mousa Elias, musiker och sångare som bland annat uppträtt i Assyriska kulturhuset i Södertälje. Hujada.com träffade Mousa och ställde några frågor till honom.

Hur känns det att få sin bild uppsatt överallt?
– Det känns kul, speciellt att dom valt en assyrier för första gången. Dessutom är det bra för min karriär att synas.

Vad händer mer förutom att du får synas över hela stan?
– Eftersom jag har bra kontakter med människorna på Stallet har jag fått chansen att hålla en konsert där den 28 mars. Jag kommer att uppträda ihop med en orkester från Portugal. Sveriges radios P2 kommer att sända det live. Konserten kommer att bestå till 90 % av assyrisk musik från Beth Gazo (assyrisk kyrkomusik). 

Hur kommer det sig att du är noggrann med
att du ska kallas för assyrisk musiker?

– Om de väljer mig utan att säga vem jag är så blir det lite problematiskt för mig. Jag tror att det är lite problematiskt för vårt folk med. Det är bra att man säger vem personen är, vilken musik det är man spelar och sjunger.

Vad förväntar du dig av allt det här?
– Jag hoppas först och främst att många assyrier kommer till konserten i Stallet den 28 mars. Jag blir väldigt glad när det finns assyrier i publiken. Samtidigt är jag glad att framföra vår musik till människor från andra kulturer.

Vad brukar människor från andra
kulturer tycka om din musik?
– Musiken, som jag ser på den, är en känsla i slutändan. Det finns en sed som säger att när man tittar på en tavla så brukar konstnären säga att du som betraktare får uppleva tavlan som du vill utan att han kommer med pekpinnar. Var och en upplever tavlan ur sin egen uppfattning. Samma sak är det med musiken tror jag. Idag har människor kontakt världen över, speciellt ett land som Sverige. Den dagliga kontakten som svenska musiker har med musiker från exempelvis Indien, Kina, Afrika osv. gör att det som vi framför till svenskarna inte längre känns helt främmande för dom. Det är ett språk som alla kan förstå. Men jag blir glad när jag uppträder för svenskar för dom brukar alltid fråga mig var musiken kommer ifrån och hur gammal den är och dom blir väldigt förvånade när jag berättar att den har upp till 10 000 år på nacken.

Vad har du för planer för tiden framöver?
– Under sommaren kommer jag att turnera med en grupp först i Skandinavien och sedan i andra länder. Därefter planerar jag en CD med bara oud musik, alltså utan sång. Sen har jag och några vänner planer på en världsmusik CD. Vi vill göra en CD med lite från Beth Gazo, svensk folkmusik och musik från andra kulturer. Det kommer att bli tufft att samla alla musiker men vi ska försöka.

För att lyssna på en färsk intervju med Mousa Elias kan ni besöka radio Qolo’s hemsida här