Den assyriska journalisten Nisha Besara har precis fått jobbet som chefredaktör på Dagens Arena, som är en ledarsida på webben. Hujådå har hunnit gratulera och ställt tre frågor till Nisha.

Du har tidigare varit ledarskribent på Aftonbladet, chefredaktör på Tvärdrag och nu på Dagens Arena. Alla tre är vänstervridna, vilka frågor tycker du är viktigast att driva?
– Jag tycker att det är ett demokratiskt problem att den opinionsbildande journalistiken idag är så borgerlig, den ger bara ett perspektiv på verkligheten. Det tycker jag behöver balanseras upp av en vänstersinnad ledarsida – oavsett om det handlar om ekonomiska frågor, miljöfrågor,
välfärd, jämlikhet eller annat.

Arenagruppen har redan en ledarsida i sin papperstidning. Varför behövs det även en på webben?
– Arenagruppen är en förening med många verksamheter, varav tidskriften Arena är en. Arena ger fördjupade analyser på ett sätt som en daglig ledarsida med korta texter inte kan. Skillnaden mellan Arena och Dagens Arena är att den senare ska ge dagliga kommentarer till det som sker just nu i politiken, att ge ett nytt perspektiv på det som händer. Tidskriften Arena kommer varannan månad, det räcker helt enkelt inte för att ge en motbild till det som står på Expressens, DN:s och SVD:s ledarsidor.

Idag finns det ett överflöd av information. Varför ska man läsa just Dagens Arena?
– Just för att man vill ha ett nytt perspektiv på politik och skeenden i vår tid. I dag matas läsare och medborgare bara med en syn på verkligheten och det är ett demokratiskt problem. Jag tänker exempelvis på den debatten som pågår just nu, med en massa skattefuskande moderater. Plötsligt är det skattefuskarna det är synd om, och det kommer förslag som ska göra det lättare att inte betala skatt. Hade opinionsjournalistiken varit mer balanserad hade vi också fått perspektivet att alliansregeringen fuskar själva, samtidigt som de ska trycka åt alla utsatta människor som lever på a-kassa, sjukpenning och de som ”vabbar”