Författaren och Nobelpristagaren Orhan Pamuk har i turkisk domstol dömts till böter för ett uttalande om det osmanska folkmordet. I grunden för bötesdomen ligger brottet som benämns ”förolämpning av turkiskheten” och i centrum står den kritiserade artikel 301 i den turkiska brottsbalken som skyddar turkiskheten.

Det är den turkiska tidningen Hurriyet Daily News som den 27 mars 2011 rapporterar om rättsprocessen mot nobelpristagaren i litteratur år 2006, Orhan Pamuk.

Pamuk ska enligt beslutet från domstol i Sisli-distriktet i Istanbul till de fem målsägandena betala skadestånd motsvarande sammanlagt 25 000 svenska kronor. Detta för ett uttalande 2005 publicerat i den schweiziska tidning Tages Anzeiger där han säger att ”30 000 kurder och 1 miljon armenier mördades” i Turkiet och ”nästan ingen vågar prata om det utom jag”. 

Pamuk skulle först åtalas för uttalandet men åtalet lades så småningom ned, enligt vissa på grund av att Pamuk varit högaktuell som nobelpristagare. En civilrättslig talan rörande skadestånd väcktes däremot och det är den som nu avgjorts. 

Domstolen som slutligen dömde Pamuk avfärdade initialt skadeståndstalan i anledning av uttalandet och menade att individers rättigheter inte kränks av brott mot paragraf 301, det kritiserade lagstadgandet som skyddar turkiskheten.

Efter överklagan från den nationalistiska juristen Kemal Kerinçsiz, dåvarande ordförande i en juristorganisation, slog den turkiska högsta domstolen fast att paragraf 301 inte bara skyddar turkiskheten utan varje turkisk medborgare som känner sig kränkt. På så sätt har dörren öppnats för privatpersoner att driva skadeståndstalan mot personer som förolämpar turkiskheten.

Målsäganden Kemal Kerincsiz är för närvarande arresterad för inblandning i Ergenekon-affären. Ergenekon är en hemlig organisation som anklagas för att arbeta för att störta den turkiska regeringen. Kemal Kerincsiz är misstänkt för att ha planerat attentat mot bland annat just Orhan Pamuk. Övriga målsäganden ska vara anhöriga till stupade turkiska soldater.

Armeniska riksförbundet tillhör de som vänt sig emot beslutet att döma Orhan Pamuk till böter. De menar att domstolens utslag visar att tidigare aviserade reformerna av paragraf 301 enbart varit av kosmetisk natur. De ifrågasätter också Turkiets trovärdighet avseende dess öppenhet rörande landets historia.

– Turkiska regeringen och dess rättsväsende behöver fortfarande genomgå en väsentlig reformering innan man kan ha något som helst förtroende för dess ärliga avsikt för undersökningen av folkmordet och andra liknande otrevliga sidor i dess historia, skriver Armeniska riksförbundet i ett pressmeddelande