Ninos Melkemire får nys om att den hyllade butikskedjan Bistånd från Hand till Hand lurar godtrogna kunder och välmenande volontärer. Bakom BHH ligger en sekt som stoppar pengarna i egen ficka. Det här är upplägget för Nuri Kinos första roman, Välgörarna, som han skrivit tillsammans med kollegan Jenny Nordberg.

Två undersökande journalister, belönade med otaliga priser för sina avslöjanden bestämde sig för att skriva roman ihop. Resultatet blev Välgörarna – Den motvillige journalisten, som till stora delar är baserad på författarnas egna avslöjanden.

Boken handlar om Ninos Melkemire som egentligen inte ville lägga sig i, men som till slut inte tål att se hur en biståndsorganisation lurar och utnyttjar både dem som vill göra gott och dem som desperat behöver hjälp.

Melkemire får nämligen nys om att den hyllade butikskedjan Bistånd från Hand till Hand lurar godtrogna kunder och välmenande volontärer. Bakom BHH ligger en sekt som stoppar pengarna i egen ficka.

När varken polis eller myndigheter tycks reagera ger han sig i lag med den tredje statsmakten, vars syfte han tror är att avslöja sanningen, och där kollegor hjälper varandra. Med hjälp av kollegan Emil, sektavhopparen Ingrid och sina assyriska släktingar runt om i världen upptäcker han ekonomisk brottslighet på global nivå – och att sektens ledare inte skyr några som helst medel för att tysta dem som vill avslöja verksamheten. Följ med på en resa genom ett Sverige där de flesta helst vill ”gå på semester” och vidare ut i en värld full av lögner.

Boken är utgiven av Norstedts bokförlag och finns att beställa här.

[Fotnot: En intervju med Nuri Kino kommer inom kort.]