I höstas hade Gilgamesh – jakten på odödligheten urpremiär på Oktoberteatern i Södertälje. Nu har det blivit klart med en nypremiär i januari för den populära föreställningen.

Den barnanpassade teaterföreställningen hade urpremiär i fjol och blev slutsåld. Nu har den som missade den att uppleva pjäsen under två nya spelningar i januari och februari.

Att ta sig an Gilgamesh-eposet låter som en övermäktig uppgift. Varför gör ni det?
–  Vi gör det här av så många anledningar, där en av de mest uppenbara är att barn – oavsett vilka barn det handlar om – behöver speglas och representeras i mainstreamkulturen. Genom att kunna relatera till personerna på scen, till temat, till berättelsen ökar intresset för kultur, teater och litteratur, säger Marlen Eskander verksamhetschef Läsfrämjarinstitutet

Vad har ensemblen – som är 11 ungdomar i åldern 10-15 år – tyckt om att göra pjäsen?
–  De har älskat det. Från dag ett har de visat stort intresse och verkligen kämpat hårt för att gemensamt ta gruppen till premiär. Ingen av dem hade spelat teater professionellt tidigare. Så vi började från ruta ett med coachning, handledning och regi. Jag är så stolt över ensemblens resa och hur fint de bär upp det här verket, säger Yelda Hadodo som regisserat (och spelar en roll).

Vem är pjäsen till för, vilka vill ni ska se den?
–  Alla! Den riktar sig i första hand till ungdomar, men även barn från ca 7 år och vuxna kommer njuta av den. Den talar till alla genom sina tidlösa teman som t ex vad meningen med livet är, vänskap, sorg mm. Vi har skapat en pjäs där väldigt många olika tittare hittar sina guldkorn och kan göra pjäsen till sin. Om man dessutom är Gilgamesh-ättling kan man relatera till berättelsen i ytterligare en dimension, säger Berolin Deniz manusförfattare.

Pjäsen passar barn från ca 7 år, ungdomar och vuxna.
Längd: ca 45 min
Språk: svenska
Biljettlänk: https://www.tickster.com/sv/events/search?q=gilgamesh
Adress: Oktoberteatern, Slussgatan 1 Södertälje

Foto: Hopig Khachadourian