”En bokstav för morgondagen” är den nya dokumentärfilmen om det assyriska alfabetet och kalligrafin. Med början på nästa söndag visas den i en assyrisk förening nära dig.

Det är den andra dokumentärfilmen om assyrier som filmaren Hakan Aytekin producerat. ”En bokstav för morgondagen” handlar om det assyriska alfabetet och kalligrafin. I filmen får vi följa prästen fader Gabriel Aktas i den assyriska byn Bequsyone i Turabdin i sydöstra Turkiet. Prästen är en skicklig kalligrafist. Filmen är på västassyriska och textad på svenska.

Hakan Aytekin som är verksam som lärare i filmvetenskap vid Maltepe Üniversitesi i Istanbul producerade under år 2001 sin första dokumentär om assyrier, som heter Isik Sesini Ariyor och handlar den kvarlevande assyriska gruppen i Turabdin i sydöstra Turkiet.

2006 gav han ut boken Hasret Rüzgari/The Longing Wind som återger en historia om en assyrier bosatt i Holland om hur han år 1992 skrev till tv-kanalen TRT och bad om att få sången Hasret Rüzgari av Orhan Gencebey uppspelad. Hakan Aytekin kom över det brevet och boken utgör historien om korrespondensen dem emellan. Boken är på assyriska, engelska och turkiska.

Med början på nästa söndag, den 7 december visas filmen i Assyriska kulturhuset i Göteborg, och kommer att sedan även visas i Vadstena, Jönköping, Norrköping och Hallunda. Arrangörer för visningarna är Assyriska riksförbundet, assyriska/syriska lärarförbundet i samarbete med Assyrien Kulturcenter i Botkyrka och ABF.

För exakt datum, plats och tid, läs här.