Mar Gewargis Sliwa har idag valts till ny patriark i Österns assyriska kyrka. Ett bra val, säger representant för kyrkan i Sverige.

Gewargis Sliwa är utbildad lärare och har jobbat som lärare i engelska. Senare har han arbetat som präst i USA och har sedan år 1991 varit metropolit av Irak och Ryssland. Han har lett kyrkan i Irak under mycket turbulenta tider och vunnit respekt bland andra kyrkoledare och bland muslimska ledare.

– Gewargis Sliwa är känd för sin ödmjukhet och sitt tålamod, säger Fader Nilous Paulus, präst i den östassyriska Mar Tomaskyrkan i Fittja. När jag sedan träffade honom visade det sig att han var mycket mer än vad man hört. Han visar så stor ödmjukhet för präster och för församlingarna. Han är lugn, tänker alltid efter innan han agerar.

Den nye patriarken har besökt Sverige några gånger. Redan för många år sedan var han här för en prästvigning. Efter att Saddam Hussein störtats år 2003 besökte en delegation irakiska kyrkoledare Sverige och Gewargis Sliwa var en av dem.

– Gewargis Sliwa var ett väntat val, säger Fader Nilous. Han var en av de äldsta biskoparna och erfarenhet respekteras. Han är känd i kyrkorna i Mellanöstern. Jag är glad att det var han som blev vald. Han har under alla oroligheter levt i Irak utan vakter. När amerikanerna förundrade sig över detta sade han att himlen vaktar över honom.

Den förre patriarken Mar Dinkha IV avled i mars i år. Biskopssynoden som väljer ny patriark sammanträdde i början av juni men beslöt då att skjuta upp valet av patriark. På onsdagen denna vecka samlades synoden igen och idag kunde man meddela att Österns assyriska kyrka, i Europa ofta kallad den nestorianska kyrkan, fått ett nytt överhuvud.

Valet ägde rum i Erbil i norra Irak. Den nye patriarken kommer att vigas till sitt ämbete i samma stad den 27 september. Patriarksätet flyttar till Erbil efter att sedan år 1940 ha varit i Chicago.