Assyriska riksförbundet framför stark kritik mot regeringen och socialdemokraterna efter statsministerns besked om att regeringen backar ifråga om erkännande av folkmordet på assyrierna.

Riksförbundet för fram hård kritik mot statsminister Stefan Lövfen och hans regering efter beskedet i veckan att han har inga avsikter att förverkliga ett regeringserkännande av Seyfo, folkmordet på assyrierna 1915.

I en intervju med SVT Södertälje uttryckte en företrädare för förbundsstyrelsen organisationens syn på regeringens inställning, något som man betraktar som ett sviket vallöfte.

Förbundets ordförande Tony Meshko uttalade sig i en radiointervju i P4 Sörmland där han påminnde om Löfvens ordagranna löfte under valkampanjen 2014 då han gästade assyriska nyårsfirandet i Akitu i Södertälje. Där lovade Lövfen bara veckor innan han kom till makten att han kommer att göra utrikespolitik av frågan om han blir vald.

Medlemmar i förbundet har under de senaste dagarna gett uttryck för starka åsikter på sociala medier i takt med att frågan uppmärksammas. Udden av kritiken riktas mot Socialdemokraterna. Många ställer sig frågan hur regeringen bara efter några veckor vid makten kunde fatta det internationellt kontroversiella beslutet att erkänna Palestina medan man helt undvikit att göra utrikespolitik av Seyfo av uppenbar rädsla för Turkiets reaktion.

Beskedet om att statsministern inte infriar sitt löfte kommer väldigt olägligt för Socialdemokraterna som rasar i opinionsmätningarna och ser ut att gå mot ett historiskt katastrofval. Många svensk-assyrier har varit trogna s-väljare och flera kända profiler bland den svensk-assyriska gruppen innehar viktiga poster inom partiet. I Södertälje och Botkyrka kommun där sammanlagt runt fyrtiotusen svensk-assyrier är bosatta riskerar nu partiet att tappa många röster, vilket skulle kunna leda till att Socialdemokraterna förlorar makten i två viktiga kommuner inom Stockholms län.