En viktig del av assyriskt kulturarv kunde räddas genom list och klokt agerande när de muslimska terroristerna svepte över Nineveslätten.

När Islamiska staten kom in i Nineveslätten den 6 augusti 2014 mötte de inget motstånd. Den kurdiska ockupationsstyrkan som hade lovat att skydda civilbefolkningen retirerade under natten utan att förvarna invånarna. Hundratusentals civila fick fly hals över huvud och många fick med sig bara det de kunde bära med sina bara händer.

Assyriska manuskript, en del över tusen år gamla, hade sedan 2008 forslats ut ur Mosul av assyriska munkar till närliggande Baghdede, den största assyriska staden på Nineveslätten. Anledningen till flytten var den ökande fientligheten i Mosul mot assyrierna och dödandet av biskopen Paul Rahho 2008.

Men när IS närmade sig Baghdede på morgonen den 6 augusti var staden redan tom på de värdefulla texterna. En av de ledande munkarna, Najeeb Michael, hade försynen att flytta ut arkivet till Arbil redan när IS hade intagit Mosul i juli. Han hade känt på sig att Baghdede inte var säkert nog och vidtagit nödvändiga åtgärder. Munken Michaels beslut blev därmed räddningen för ett arv som skyddats under generationer. Najeeb Michael blev sedermera vigd till biskop för Mosul efter besegrandet av IS.

Fader Michael till höger i färd med att digitalisera assyriska manuskript.

Ett tiotal kilometer från staden Baghdede finns ett av de viktigaste assyrisk-ortodoxa klostren. Mar Bahnamklostret huserar sedan länge en imponerande kollektion gamla manuskript. Klostret låg under IS i två år men klarade sig relativt bra. Klostrets värdefulla skatter, runt femhundra gamla texter, låg gömda bakom en lönnvägg som IS aldrig upptäckte. När munkarna återvände efter att IS besegrats fann de manuskripten som de hade lämnat dem.

Mar Bahnam-klostret strax efter befrielsen från IS. Korset har raderats från fasaden av islamisterna som i övrigt hade låtit klostret vara relativt intakt.

Det som idag återstår av gamla assyriska texter är en bråkdel av det som tros ha funnits. Den litterära traditionen var särskilt stark i de assyriska klostren där gamla manuskript kopierades och nya texter kom till. Det var dock vanligt av invaderare att bränna upp böcker och texter på bål i syfte att även radera folkgruppens kultur. Under folkmordet 1915 finns flera vittnesmål om hur turkiska och kurdiska mördargäng anordnade bokbål i samband med att de slaktade befolkningen runtom i Assyrien.