Cypriotiska CYBY2 blir första statliga tv-kanalen som sänder riksförbundets dokumentär om Seyfo.

Onsdag 8 mars sänds dokumentären Seyfo – The Assyrian Genocide i statlig cypriotisk tv. Händelsen är historisk då det är första gången dokumentären sänds i en statlig tv-kanal och även första gången en statlig tv-kanal sätter folkmordet på assyrierna i fokus på detta sätt.

Kanalen RIK2 som även kallas CYBY2 motsvarar svenska SVT2 och har både grekcypriotiska såväl som turkcypriotiska tittare. Inför sändningen har dokumentären försetts med grekiska undertexter.

Assyriska riksförbundet i Sverige ligger bakom dokumentärfilmen som är producerad av filmaren Aziz Said från Berlin. Dokumentären hade sin premiär inför en fullsatt biograf i Södertälje stadshus år 2015.

I fjol skapade dokumentären rubriker världen över då turkiska ambassaden försökte övertala TV4 att låta bli att sända den. Mediastormen ledde till att TV4 visade dokumentären fyra gånger i sina kanaler och hade den tillgänglig i TV4 Play under hundra dagar.

På Assyriska riksförbundet är man glada och stolta över framgångarna för dokumentärfilmen.
– Det är fantastiskt spännande att uppleva hur vi har kunnat bidra till att hundratusentals människor har fått bekanta sig med folkmordet på assyrierna tack vare dokumentären. Jag tror att vi kommer att se fler tv-kanaler sända den framöver, kommenterar förbundsordförande Afram Yakoub.

Seyfo 1915 – The Assyrian Genocide har även visats i en rad länder och städer i Sverige. Den senaste visningen ägde rum i Bryssel i ett samarbete mellan Assyriska riksförbundet i Belgien och en lokal judisk organisation.