När Sveriges Television sökte skådespelare till sin nya ungdomsserie – Habib – föll valet på en tolvårig assyrier från Södertälje. Simon Korkis hade aldrig skådespelat när han plötsligt fick huvudrollen. Den 22 november gör han sin efterlängtade TV-premiär. Hujådå har träffat den nye stjärnan.

Habib handlar om en 11-årig pojke, från stockholmsförorten Alby, som gör allt för att få chans på sin granne Paris. Serien består av åtta halvtimmesavsnitt baserade på böcker skrivna av ungdomsförfattaren Douglas Foley.

Till en början var premiärdatumet satt till tidigt i våras men av olika anledningar sköts det fram till den 22 november. När Hujådå träffar 14-åriga Simon Korkis har han blivit riktigt otålig.

– Jag orkar inte vänta mer, först ändrade man det till mars, sedan oktober och nu november. Det är lite nervöst, jag vill veta hur folk reagerar, säger Simon Korkis.

Titeln Habib kommer från arabiskans ord ”habibi” som betyder älskling. Sammanlagt finns det sex böcker om Habib – samtliga skrivna på nysvenka och med slang. Simon Korkis kände sig frälst efter att ha läst den första, Habib – meningen med livet.

– Den var skitbra. Jag fantiserade om att det skulle bli film av den, säger han.

Kort därefter fick han och klasskamraterna på Ronnaskolan i Södertälje veta att SVT sökte skådespelare till en filmatisering – Habib skulle bli tv-serie. Det var under en alldeles vanlig lektion som deras lärare plötsligt började dela ut lappar till de som var intresserade av att vara med.

– Man skulle fylla i den roll man ville spela. Jag skrev Habib och lämnade in min lapp först, säger han.

Simon Korkis blev kallad till intervju där han fick berätta om sig själv och varför han tyckte att han passade i rollen som Habib. Han hade då aldrig tidigare sysslat med teater – men tvekade inte. Intervjun resulterade i provspelningar i Alby vid olika tillfällen. I förväg fick han manus skickat till sin e-mail. Det läste han noggrant och lärde sig utantill.

– Jag testade mina repliker mot min syster. Hon fick göra alla andra roller, berättar han.

Att det vid de olika tillfällena samlades nyfikna åskådare runtomkring var inget som störde – snarare tvärtom – han gillade uppmärksamheten. Men det är klart, säger han, i början var det lite småpirrigt.
Så en dag ringde en kvinna från SVT hem till honom.

– Hon ville träffa mig med mina föräldrar.

Simon vågade inte hoppas på för mycket – han var inställd på att hon skulle säga att hans insats inte räckte till.

– När hon sa att de ville ha mig som Habib så trodde jag inte på henne först. Jag blev så glad!

Ögonen lyser när han berättar. Och det märks att han har dragit historien tidigare. Direkt efter att beskedet nått honom ringde han kusinerna och vännerna.

Sommaren 2007 spenderade den då, 12-åriga, Simon framför kameror runtom i Stockholms förorter. Målet var hela tiden Paris – den söta grannen som Habib är kär i – men som Simon är noga med att påpeka endast handlar om en roll. Annars tycker han att han är rätt lik Habib.

– Han är lika lång och gammal som jag, gillar att vara ute med kompisar, spelar fotboll, köper godis och vi kommer båda från Syrien. Men jag gillar inte det där med att jaga tjejer, men skriv inte att jag hatar dem, tillägger han.

Den scen som Simon var mest motig till att spela in var den då Habib lyckats bjuda upp Paris på en tryckardans.

– Jag hatar tryckare. Jag gillar inte romantiska filmer, säger han och ögonbrynen skrynklar ihop sig.

Men scenen genomfördes – han bet ihop och ”gjorde sitt jobb”, helt enkelt. Och med den professionella inställningen verkar han ha gjort bra ifrån sig. Författaren Douglas Foley är riktigt nöjd.

– Simon är perfekt för rollen, säger han.

Inspelningen drog över, in på hösten – Simon missade två månader av åttonde årskursen. Men hans föräldrar var noga med att studierna inte hamnade på efterkälke.

– Vi hade en lärare hemma hos oss som hjälpte Simon. Det viktiga var att han inte kom efter för mycket för att kunna ta igen, berättar systern Linda Korkis.

Inför dagens premiär har SVT kört en reklamsnutt i några veckors tid. Den har Simon missat – men inte vännerna.

– De tjatar om att de har sett mig men när jag sätter på tv:n kommer den inte.

Han har inte bestämt var han ska titta på första avsnittet men förmodligen blir det hemma hos kusinerna. Det är ingen stor sak, han har redan sett de fyra första ihop med filmteamet. Och han gillade vad han såg.

– Efter två avsnitt så stoppade vi för paus, regissörerna och alla andra kom fram till mig och sa att det var bra så det känns skönt.

Uppmärksamheten som kändisskapet innebär frossar han gärna i. Han har redan fått skriva autografer – senast i samband Douglas Foleys boksläpp av sjätte boken om Habib på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Då passade han även på att träffa sina kusiner som han inte hinner träffa så ofta längre jämfört med när han bodde i Västra Frölunda för åtta år sedan.

I framtiden vill Simon fortsätta med skådespeleriet, tror han. Han har redan blivit erbjuden nya roller som han av olika orsaker inte kunnat ta.

– Om det kommer något nu säger jag bara ja, tack!

Blir det inte teater har han en reservplan; då ska han bli polis. Men allra helst vill han kompromissa.

– Varför inte spela polis i en film? skrattar han.


FAKTA SIMON KORKISÅlder:14
Familj: Mamma, pappa, två storasystrar, två storebröder
Bor: Södertälje, uppvuxen i Västra Frölunda
Intressen: Spela fotboll på gården, vara ute med kompisar och kusiner