Det nya sjukhuset på Nineveslätten invigdes med musik och dans av lokalbefolkningen som återvänt efter IS.

Ett nytt sjukhus har öppnat upp sina portar på Nineveslätten i irakiska Assyrien. Hamdaniya General Hospital som sjukhuset heter på engelska ligger i staden Baghdede, den största staden på Nineveslätten.

Sjukhuset har 200 sängplatser och är utrustat med den senaste medicinska utrustningen. Arbetet med sjukhuset påbörjades kort efter att området befriades av den islamistiska terrorsekten IS.

Under invigningen den 9 februari som skedde till dans och musik deltog bland andra USA:s ambassadör Douglas S. Silliman och FN-organet UNDP:s högsta representant i Irak Lisa Grande. Uppbyggnaden av sjukhuset är ett samarbete mellan USA och FN:s biståndsorgan UNDP. På sitt twitterkonto tillkännagav ambassadör Silliman att USA kommer att finansiera andra fasen av sjukhusets utbyggnad.

Under samma vecka invigdes även en vårdcentral i staden Karamless på Nineveslätten, även den genom finansiering av UNDP och USA. Tidigare har transformatorstationer lagats och vattenförsörjning säkrats till olika områden på Nineveslätten.

Återuppbyggnade av Nineveslätten är nu inne i en intensiv fas. Hus, affärsrörelser, sjukhus och annan kritisk infrastruktur restaureras, allt medan fler assyrier återvänder till området. För första gången på länge känner alltfler hopp om framtiden även om betydande utmaningar kvarstår. Bland annat fortsätter den kurdiska ockupationen av den norra delen av Nineveslätten.

Det amerikanska tillkännagivandet om öronmärkta pengar till Nineveslätten och Sinjar väntas öka och skynda på återuppbyggnadstakten ytterligare.