I går sprang ett 20 tal assyriska kvinnor Vår Ruset i Stockholm med ett budskap: vi är assyrier och vi finns här. En del var iklädda t-tröjor med ett budskap om folkmordet på assyrierna (Seyfo) och andra bar den assyriska flaggan.

Vår Ruset som är ett maraton på fem kilometer för kvinnor är inne på sitt 20: e år med över 100 000 deltagare i 17 av landets städer. I flera år har assyriska kvinnor deltagit och i år var det ett 20 tal som sprang med sitt budskap.

– Vi vill göra ett politiskt ställningstagande, säger Ninve Duzgun som hade på sig den assyriska flaggan.

Men det är mer än så. Det är motion. Det är gemenskap. Det är tävling och det är en god picknick efteråt på gräsmattan vid Stockholms universitet där loppet är.

– Jag tycker alltid att det är roligt att göra saker ihop med tjejer. Detta är ett enkelt sätt att träffas på, säger Maria Geni.

I går deltog 19 000 kvinnor, i alla åldrar, och i dag väntas 15 000 kvinnor delta. När Vår Ruset kommer till Stockholm delas den upp på två dagar eftersom det är många som springer.

Det började 1989 med 411 deltagare och nådde höjdpunkten 2003 med 159 000 deltagare. I år hoppas arrangören, Löparkansliet, slå ett nytt rekord.

Men det är mer än en tävling och lopp; det är en familjeaktivitet, i alla fall för Duzgun familjen. Mamma Sonya och tre döttrar, varav Ninve är en, springer för tredje gången. Hon var bara några minuter efter döttrarna med sina 33 minuter.

– Det är roligt. Jag gillar att motionera och gör det ofta, men jag motiveras mer av att vi samlas så här och visar upp oss som folk, säger hon medan hon stretchar benmusklerna och torkar bort svett från pannan.

Döttrarna säger att de har haft mamman som förebild eftersom hon är igång hela tiden. Nu hoppas de bara att fler deltar nästa år.

Det kanske blir så om Assyriska riksförbundet (ARS) och Assyriska kvinnoförbundet (AKF) får bestämma. I år var det nämligen första gången de samarbetade tillsammans och vill få ihop fler kvinnor till nästa år.

– Det var fler som ville anmäla sig när det började närma sig, men det var för sent eftersom sista anmälningsdatumet var i maj, säger Rachel Hadodo, ordförande för ARS.

Utmattade och törstiga sätter sig kvinnorna på gräset under solen runt mat och dryck och jämför sina tider med varandra.