I morgon spelar Göteborgsklubben Assyriska BK sin största match genom tiderna.

För fotbollsklubbar som spelar i de lägre divisionerna är det alltid en stor händelse att få spela cupmatcher mot allsvenska lag. I morgon, torsdag, går den drömmen i uppfyllelse för Assyriska BK, som vanligtvis håller till i division 2, då man möter allsvenska Falkenberg i Svenska cupen.

År 1976 bildade i Göteborg bosatta assyrier fotbollslaget Göteborgs assyriska idrottsförening (GAIF). År 1979 slog man ihop olika fotbollsverksamheter till Hujådå IF och 1985 bildades Assyriska BK (ABK). Laget spelade länge i de lägre divisionerna, men den långsiktiga och målmedvetna satsningen gav så småningom resultat och laget avancerade till division 2 där man hållit till några år.

På torsdag spelar laget sin största match genom tiderna. Motståndarna Falkenbergs FF hör inte till de största klubbarna i Sverige men spelar nu andra året i Allsvenskan och har fostrat spelare som Pär Zetterberg, som under sin karriär vann sex belgiska och tre grekiska mästerskap och utsågs till bäste svenske fotbollsspelare år 1997.

– Det kommer bli fantastiskt kul för oss och alla supportrar så vi hoppas på storpublik på torsdag, säger lagkaptenen Yadid Staifo. Tyvärr är jag skadad och missar därför matchen men jag kommer pusha laget från sidan. Det kommer självklart bli riktigt tufft för oss då vi möter allsvenskt motstånd. Men vi vore inte Assyriska om vi inte gick för seger så vi hoppas att det är vi som sjunger segersång på torsdag.