Svante Lundgren, känd bland annat för att ha skrivit böcker om assyriska teman, har precis börjat jobba på Assyriska Riksförbundet (ARS). Vi ställde några frågor till honom om detta.

Hur kommer det sig att du nu jobbar på Assyriska Riksförbundet?

Sedan min anställning på Lunds universitet upphörde för ett år sedan har jag varit freelancer. Så småningom väcktes dock tanken på att söka ett fast jobb. Jag hörde mig för och ARS är just nu i en dynamisk fas då mycket händer och man vill satsa offensivt. De tyckte därför att de gärna ville ha mina tjänster.

Vad ska du jobba med?

Jag är beredd att hjälpa till med vad som helst, från att uppvakta statsministern till att koka kaffe. Men tanken är att jag framför allt ska jobba med att utveckla vår publikationsverksamhet. Jag är ju författare och bra på att skriva och jag kommer att jobba mycket med webbtidningen Hujådå. Det handlar inte bara om att jag ska skriva själv utan också om att engagera andra skribenter. Vi vill höja nivån: uppdatera sidan oftare men också förbättra kvaliteten och inte bara publicera korta nyheter utan också reportage, intervjuer och debattartiklar.

Sen har vi också planer på att någon gång i året utge Hujådå som papperstidningar. Vi har medlemmar som inte läser en webbtidning men nog en papperstidning. Jag ska också arbeta med förbundets bokförlag, Tigris Press. Glädjande nog har vi flera nya böcker på kommande inom kort.

Med min bakgrund i universitetsvärlden hoppas jag också kunna utveckla ett samarbete med universiteten och initiera forskningsprojekt om assyrierna.

Hur är det att som icke-assyrier jobba på en assyrisk organisation?

Att jag inte är assyrier och inte kan assyriska är naturligtvis ett handikapp. Men jag har andra kvalifikationer som ARS och hela den assyriska rörelsen kommer att ha nytta av. Jag är ju inte den enda anställda här så de som bara talar assyriska kan fortsätta att ringa hit om de har något ärende.

Tack Svante och välkommen.

Tawdi.