För många ungdomar är det svårt att välja utbildning av olika skäl. Markus De Basso från Jakobsberg i Stockholm tar studenten 3 juni och är en av dem som inte kan bestämma sig.
Nu är det hög tid för att söka till en högskoleutbildning. För en del är det en stressfaktor.
När man går ut gymnasiet kanske man inte vet så mycket om arbetslivet och vilka arbetsuppgifter som kan vänta vilket gör det svårt att välja utbildning. Det kan också bero på att man inte vet om det finns jobb när man är färdig eller vilka möjligheter det finns till att utvecklas inom branschen.
– Det är väldigt svårt. Det man utbildar sig till arbetar man oftast man med resten av livet. Det avgör en stor del av livet och därför måste man kolla upp allt ordentligt och tänka efter rejält, säger De Basso.
Önver Cetrez, forskare och universitetslektor i religions – och kulturpsykologi vet hur viktigt det är att tycka om sitt arbete.
– Intresset och framtida yrkesmöjligheter ska styra vad man väljer att utbilda sig till. Det är de två centrala punkterna som jag tycker är viktiga, säger Cetrez.
När elever och studenter frågar honom vad han rekommenderar för studier brukar han svara att man får testa sig fram genom att studera allmänbildande ämnen som religion, filosofi eller statsvetenskap.
– Om det däremot skulle visa sig att någon är intresserad av frågor som berör assyrier så informerar jag dem om en master utbildning om religion i fred och konflikt på Uppsala universitet, säger Cetrez.
De Basso håller med Cetrez om att man ska testa sig fram innan man kastar sig in i en utbildning bara för att inte halka efter. De Bassos tips till andra är att ta olika jobb under eller efter gymnasiet för en bättre insikt i arbetslivet.
Själv har han inget problem med att hitta intressanta ämnen. Det sträcker sig från ekonomi, statsvetenskap till politik. Problemet är att han inte vet var han landar.
– Vi får se hur det blir. Efter tolv års studier är det väl dags att ta en paus. Jag funderar på att ta lite studier utomlands. Jag har hört att det är mycket intressant. Efter det kanske jag kan komma tillbaka hem och fortsätta studera i Sverige.