I över 30 år har assyrier/syrianer/kaldéer i Jönköping demonstrerat den 1 maj under det gemensamma namnet 1 maj-kommittén för assyrier/kaldéer/syrianer. Även lokalpolitiker sluter upp med dem och imorgon går de den traditionella turen igenom staden.

Varje år går medlemmar till de olika föreningarna och kyrkan samt politiker en promenad från Östra torget i Jönköping till Tändsticksområdet, motsvarighet till Mynttorget i Stockholm, för att demonstrera.

– Vi förväntar oss att höja vår röst och att svenska politiker lyssnar på oss för även de måste engagera sig i våra frågor för att något ska bli gjort, säger Simon Barmano, medlem i assyriska föreningen i Jönköping, Turabdin.

Han menar att assyrier behöver en autonomi i Irak och att folkmordet ska erkännas. Men han ser utvecklingen med den assyriska frågan som positiv.

– Jämfört med förr finns det i dag fler politiker som engagerar sig i våra frågor. De känner bättre till vår situation och är mycket mer insatta, säger han. 

Förra året samlades cirka 200 personer på Tändsticksområdet. I år samlas man på samma ställe klockan två för promenaden.