När Södertäljes stadshus skulle byggas om stod plötsligt Estrad utan lokaler. Konserter och den populära Täljerevyn riskerade att ställas in på obestämd tid. Var skulle man, med kort varsel, kunna hitta en lokal som uppfyllde krav på rymlighet, tillgänglighet och bra kommunikationer? Svaret blev Assyriska Kulturhuset i Södertälje.

Täljerevyn är en hundraårig revytradition av att häckla makten i Södertälje. Med värme och satir blickar man tillbaka på året som gick. Fokus ligger på det lokala men nationella och allmänmänskliga företeelser behandlas också i denna musikaliska skrattfest. Täljerevyn blev svenska mästare i revy 2006 med ”Täljetubbies”.

På grund av ombyggnationen av Södertäljes nya stadshus saknade Estrad lokaler för att sätta upp årets revy. Med ljus och lykta började man söka en lokal som var någorlunda anpassad för teaterverksamhet och kunde rymma minst 300 personer. Valet föll till slut på Assyriska föreningens stora festlokal, där Estrad tidigare i år genomfört en konsert med Johan Boding.

– Vi hade redan haft ett bra samarbete under konserten med Johan Boding. Vi visste att det fanns bra kommunikations- och parkeringsmöjligheter. Sen var det viktigt att vår utrustning kunde stå kvar utan att vi behöver flytta eller montera ner. Vi är jättenöjda med lokalen, säger Peter Taberman, kultursekreterare på kommunen.

Taberman tror, trots flytten, att årets revy blir jättebra. Man har arbetat med att höja scenen så att alla kan se riktigt bra oavsett var de sitter. Årets revy kommer mer att likna en krogshow än en teaterföreställning, vilket kanske kommer att höja upplevelsen. Taberman ser det som ett plus om Estrad på detta sätt kan locka fler assyrier till sina föreställningar och utesluter inte heller att det blir fler samarbeten även efter att Estrad fått sina nya lokaler.

På Assyriska föreningen i Södertälje är man glad över samarbetet. Föreningen har de senaste åren haft som mål att använda sin stora festlokal till mer än bara fester och bröllop och ser samarbetet med Estrad som början på något större.

– Att Estrad valde våra lokaler är en bekräftelse på att våra lokaler håller en bra standard. Detta samarbete gör det möjligt för oss att visa upp våra lokaler för människor som vanligtvis inte vistas här. Vår framtida målsättning är att kunna använda lokalerna för en bredare verksamhet, som till exempel konserter, basarer och teateruppsättningar, säger Can Baydono, ordförande för Assyriska föreningen i Södertälje.


Handlingen i korthet:
Hur många stadsdirektörer kan en stad ha? Hur dyrt kan ett stadshus vara? Hur många stolar kan en man sitta på och hur stort kan ett kommunalt bolag bli? Det är flera av frågorna som kommer att behandlas av årets revy.
Premiär: 19 januari kl. 19.00
Spelplats: Assyriska Kulturhuset, Hantverksvägen 2
Föreställningstider:
Vardagar kl. 19.00
Lör-sön k.l 18.00
Föreställningsdatum: 19-21, 26-28 januari . 2-4 (OBS! dubbelföreställning 3/2 kl. 16.00 samt 19.30), 8-11 februari
Föreställningen är ca 2 tim 20 min inkl. paus
Biljetter:
Luna biljettcentrum tel: 08-550 867 40