Idag på pressfrihetens dag berättar ansvariga på TV4 hur de ser på Seyfodokumentären och att det är viktigt att stå upp för yttrandefriheten.

Nic Edwards, operativt ansvarig på TV4 Fakta, var den person som beslöt om att kanalen skulle visa dokumentären. Ett beslut som han tycker att var rätt.

– Filmen är viktig, säger Edwards. Det är skrämmande att det fortfarande finns länder som inte har erkänt folkmordet. Trots att vi är en liten kommersiell kanal kändes det som att den här filmen förtjänade ett fönster.

Samma dag som den första delen av dokumentären skulle visas gick TV4 ut med information om att den turkiska ambassaden hade utövat påtryckningar för att stoppa visningen.

– Ja, det blev ju ganska turbulent kring visningen. Jag var själv på semester då så jag missade hela dramat. Men dokumentären fick ju stor uppmärksamhet på grund av detta. Inte minst på vår Facebooksida fick vi en oerhörd respons. Folk uttryckte sin tacksamhet för att vi stod upp för pressfriheten och inte gav efter för de turkiska påtryckningarna.

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, var den som gick ut med nyheten om den turkiska ambassadens agerande. Bland annat publicerade hon brevet från Arif Gülen, presstalesman vid ambassaden, i vilket han bad kanalen att tänka över beslutet att sända dokumentären.

– Brevet sändes till flera personer på TV4, säger hon. Vi såg det som ett sätt att försöka påverka oss att inte sända dokumentären. Det kan inte tolkas på något annat sätt.

Hansson konstaterar att yttrandefriheten idag alltmer är under press. Det handlar om verbala påtryckningar, men även om hot och våld för att tysta journalister runt om i världen. Reportrar utan gränser publicerar varje år ett Pressfrihetsindex som mäter detta. Där hamnar exempelvis Turkiet långt ner, på plats 151 av 180 listade länder, och det talar sitt tydliga språk om hur landet ser på yttrandefrihet.

– Ibland kan det vara svårt att försvara yttrandefriheten, säger Hansson. Det handlar om fall då den vars yttrandefrihet man försvarar uttrycker åsikter som skiljer sig från vår egen värdegrund. I det här fallet var det inte svårt att försvara visningen av filmen. Offrens och de överlevandes barnbarn måste få komma till tals; det är viktigt att deras röster hörs.

TV4 uppger för Hujådå att filmen hade många tittare jämfört med många andra dokumentärer.

Efter de turkiska påtryckningarna beslöt TV4 att dokumentären kan ses gratis i 100 dagar på TV4 Play, TV4:s webb-TV där man kan se program som sänts i någon av TV4:s kanaler.

Länken till dokumentären på TV4 finns här.