Ungdomar i Sverige har tagit initiativet att anordna en gruppresa till Assyrien för att fira Akitu i staden Nohadra den första april.
– Det blir garanterat den största och mäktigaste assyriska festen du någonsin kommer uppleva, säger initiativtagaren Ashur Minas från Södertälje.

Den årliga assyriska nyårsfesten Akitu brukar dra tiotusentals assyrier till staden Nohadra i Assyrien (Norra Irak). Enligt Ashur Minas från Södertälje deltog över 70 000 assyrier förra året. 

– Det kommer att bli mäktigt. Utöver själva Akitu-festen planerar vi att besöka vackra assyriska byar och historiska monument, berättar han.

Planerad avresa är 29 mars och gruppen återvänder 7 april. Ungdomarna från Sverige blir inte de enda västerlänningar som reser dit. Ungdomsgrupper från Tyskland, Australien, USA och andra länder har etablerat en tradition av att resa till Assyrien för att fira Akitu.

Ashur Minas och Ninos Sharro står bakom planeringen i Sverige och de uppmanar alla intresserade assyriska ungdomar att ta kontakt och hänga med till Assyrien.

Intresserade kan kontakta de på:

ashur.minas@gmail.com eller ninos.sharro@gmail.com