I dag är det urpremiär av monologen Iamjustagirl med skådespelerskan Yelda Hadodo på Oktoberteatern i Södertälje. Hadodo spelar Nina som är assyriska, en kluven 28 åring som slits mellan olika viljor.

Pjäsen som är skräddarsydd för den 27 åriga assyriska skådespelerskan handlar om hur Nina slits mellan föräldrarnas, samhällets, boxningstränarens och hennes egen vilja.

– Jag tror att ungdomar i dag är lite vilsna och inte vet vad de vill, vad som förväntas av dem eller vad de själva vill göra. Därför är denna pjäs mycket viktig och något som alla, även vuxna, kan känna igen sig i, säger Hadodo.

Karaktären Nina arbetar i en bröllopsbutik som för varje dag känner pressen både hemifrån och från samhället att gifta sig. Ninas boxningskarriär är enligt familjen inget att hurra för. Det är däremot Ninas två år äldre systers studier i juridik och därför behöver hon inte gifta sig, än. Utöver det måste Nina leva upp till boxningstränarens krav, samhällets förväntningar av henne och sina egna. Problemet är att hon inte vet vad hon vill.

Hadodo fick manuset för sex veckor sedan och bestämde sig för att göra Nina trovärdig som boxare och anlitade på eget initiativ en personlig tränare och började ta boxningslektioner i Hallunda.

– I sex veckor har jag bytt hela min livsstil. Jag lever, tänker, äter och sover som en boxare.
Jag har även byggt upp en hel del muskler. Jag visste inte att det skulle vara en sådan tuff utmaning och därför är jag så glad över att det har gått så bra, säger Hadodo.

Sara Dahlström från Nykvarn kom med sin mamma på genrepetitionen i går och imponerades av hur duktig Hadodo var. En annan åskådare var Michael Malki från Australien som studerar i Sverige och han tycker att det är bra att visa skillnaderna mellan den yngre och den äldre generationens värderingar.

En annan person som tycker Hadodo är duktig är regissören Margaretha Wikblom.

– Jag är så lycklig över Yelda, hon är en ytterst speciell tjej och skådespelerska som har varit kul att jobba med. Hon är en oslipad diamant. Hon har så lätt för sig. Det jag säger till henne förstår hon intellektuellt och känslomässigt och sen kan hon omsätta det på scenen, säger hon.

För Hadodo har teater alltid varit hennes stora kärlek. Det är framför publiken som hon känner sig levande. Hon berättar att precis som karaktären är även hon vilsen, vilsen utan teatern.

Redan som nio åring visste Hadodo att hon ville stå på scen. Hon spelade då upp en sketch på en fritidsgård i Hovsjö och innan hon hann säga två repliker ställde sig hennes baskettränare upp, klappade och skrek ”wow!” .

– Den känslan ville jag uppleva igen, säger hon.

I dag arbetar hon på Riksteatern och om fem år vill hon vara mer etablerad och medverka i film – helst utländsk – och kanske även skriva en egen pjäs.

Iamjustagirl kom till på initiativ av Hadodo och regissören. Det är ett beställningsjobb från Oktoberteatern till Eva Östergren som har skrivit manuset och som Ninne Olsson har kortat ner och dramatiserat. Efter urpremiären ikväll blir det inga fler föreställningar under sommaren förrän hösten då även en mindre turné är planerad.