Valet till Europeiska parlamentet hålls den 25 maj men redan från den 7:e maj kan man förtidsrösta. En av många kandidater är svensk-assyriern Isak Betsimon, nationalekonom som till vardags arbetar på Finansinspektionen.

Hallå där Isak, hur går det med valarbetet?
– Hej, tack det går bra men just nu befinner jag mig på BB för att vi väntar oss vårt första barn!

Hur känner du dig med en sådan tajming? 
– Jag missade tyvärr chansen att träffa föreningarna och kyrkorna i Norrköping och Linköping men jag hoppas att mina goda kontakter med deras representanter ändå kommer att hjälpa till och informera deras medlemmar om hur viktigt det är att alla röstar. Utan allas hjälp blir det svårt att lyckas.

Sverige har bara rätt till 20 ledamotsplatser, hur stor chans har du egentligen?
– Chansen är inte stor men om den var omöjlig så skulle jag inte satsa överhuvudtaget på en personkampanj. För att det ska bli möjligt så kommer jag att behöva all hjälp från de som tror på mig. Jag kommer inte att hinna knacka på allas dörrar för att presentera mina idéer och hur jag vill arbeta med frågorna som berör assyrier. Det kommer inte att räcka med att folk pratar om att rösta utan se till att vi verkligen gör det.

Vad är det för frågor som du vill arbeta med om du skulle komma in i EU parlamentet?
– Flera frågor, just de som berör vårt folk handlar det främst om våra hemländer och deras situation. Vi behöver också se vad som är realistisk och möjligt både kort- och långsiktigt. Minoritetsstatus, rätten till statligt finansierad hemspråk, rätten till mark som man äger är de generella frågorna men för de landspecifika handlar det mestadels om demokratin, eller bristen på demokratin. Utöver det finns det öppningar som jag tänker lägga extra kraft på och det gäller möjligheten att göra Ninveslätten till en egen provins, arbeta med att yttrandefriheten stärks i Turkiet och skapa säkra områden i Syrien för de som är kvar eller vill återvända.

Varför ska vi rösta på just dig jämfört med andra kandidater
– Min erfarenhet av politiken är att det kommer att krävas väldigt mycket av en för att kunna få igenom sin vilja. Vi behöver en stark politiker med integritet och som är påläst för att kunna få respekt av alla beslutsfattare med inflytande. Den dialogen har jag redan inlett så startsträckan kommer inte att bli lång om jag eventuellt kommer in. Dessutom arbetar jag redan nu heltid med olika EU-frågor fast som tjänsteman som representerar Sverige inom ekonomiska frågor så jag har en god insyn i vad som behöver göras för att få igenom de frågor jag vill genomdriva. Jag vill säga att jag har de egenskaper och kompetens som behövs för att vi ska få en svensk-assyrisk parlamentariker som kan leverera.

Några sista ord?
-Det finns en negativ inställning om att vi har oss själva att skylla på att det assyriska folket befinner sig i den sitts vi gör i hemlandet. Låt oss här och nu i diasporan se till att bevisa motsatsen och se till att vi får en stark röst i EU parlamentet.

– Se nu till att rösta och helst förtidsrösta för att sedan ringa runt era släkt och vänner fram till och med 25 maj. Jag finns på plats 32 i miljöpartiets valsedel och platserna där det går att förtidsrösta kan man finna på denna länk: http://www.val.se/val/ep2014/rostmottagning/fortidsrostning/rike/index.html

Oftast räcker det med att man tar med sig sin legitimation där både röstkort och valsedel finns att hämta på plats. I annat fall ska ni få ert röstkort hem på brevlådan.