Varje dag kommer nya rapporter om dödade assyrier i Irak, nu senast en präst som varit verksam i Södertälje. Och Sverige är i allra högsta grad inblandat. Många assyrier – tiotusentals, kanske hundratusentals – vill till Södertälje, assyriernas huvudstad i Europa. Enda sättet att stoppa dem är att FN skyddar dem, skriver Nuri Kino.

Det är krig, men vi krigar inte. Vi är inte en del av kriget. Vi bär inte vapen. Vi dödar inte. Vi vänder andra kinden till. Det går inte en dag utan att vi tar emot rapporter om assyrier, som också kallas kaldéer och syrianer, som dödas.

Jag tillbringade hela måndagen med att ringa Irak. Fler flyr. Dödandet av prästen i Mosul, som tidigare var verksam i Södertälje, och hans tre diakoner var droppen. Fyra terrorister, fundamentalistiska islamister, ställde sig framför bilen och sköt tills deras kulsprutors magasin var tömda. Kulor som fyllde fyra assyriers, som också kallas kaldéer och syrianer, huvuden och överkroppar. Men det räckte inte. Två av gärningsmännen riktade vapen mot församlingsmedlemmar medan tre andra lade ut minor runt omkring den sönderskjutna bilen. Ingen vågade närma sig kropparna. Det tog mer än tre timmar innan irakiska soldater kunde desarmera minorna så att de dödades familjer och vänner kunde flytta på de sönderskjutna kropparna.

Det här är en av tusentals händelser i den etniska rensningen av vårt folk i Irak. Det är en SYSTEMATISK rensning. Islamister vill att Iraks ursprungsbefolkning ska utplånas, av tre orsaker, vi är av en annan etinicitet och vi är kristna. Men framför allt handlar det om att vi är icke-muslimer. Alla journalister och politiker som inte ser sanningen i vitögat bidrar till slakten av icke-muslimer i Irak. Ni måste se det som händer bakom rubriker om krig och bomber för vad det egentligen är.

Ungdomarna som slaktar icke-muslimer är övertygade om att de gör det i Guds, i Allahs tjänst, på samma sätt som Bush påstod att han gick in i kriget i Guds tjänst. Den kristna Guden. Men vi, assyrier, har inte burit vapen och krigat i någons namn, vi slaktas för den ena eller den andra Gudens skull. För Guds eller den ateistiska lärans skull sluta låtsas som om den etniska och religiösa rensningen i Irak inte pågår. Sverige är i allra högsta grad inblandat. Många, tiotusentals, kanske hundratusentals, icke-muslimer som flytt Irak eller är interna flyktingar inom landets gränser vill till Södertälje. Deras huvudstad i Europa.

Jag tillbringade påskveckan i Amman, Jordaniens huvudstad, jag ville veta hur mycket av det som står i tidningsartiklar och rapporter är sant. Är det verkligen så att icke-muslimer är de som drabbats värst av kriget? Alla, precis ALLA som mitt team och jag träffade vittnade om att det är så. Vårt arbete resulterade i rapporten By God – Sex dagar i Amman. I länder som USA, Tyskland, Holland och Belgien har rapporten nått den absolut högsta politiska nivån. Flera tidningar, tidskrifter och tv stationer som BBC i Storbritannien och The Netwerk i Holland följer upp rapporten. I Sverige är det tyst, så när som på den av PK-journalister ifrågasatta tidningen Världen idag och Södertäljes lokaltidning Länstidningen. Alla andra är tysta.För ett halvår sedan uppmanade Assyriska riksförbundet i Sverige sina medlemmar att sluta betala tv- och radiolicensen. Med all rätt. I Sverige råder mallen ”jag betalar skatt för att andra ska ta hand om problemen”. Vi betalar också skatt.

När man tar upp slakten av icke-muslimer i Irak med svenska politiker så som Carl Bildt får man luddiga svar. Någonting i stil med att kriget i Irak drabbar alla och att Sverige måste verka för att det ska bli fred. Visst, jag håller med, kriget har drabbat alla och vi måste bidra till att skapa fred men VI SLAKTAS för att vi, precis som Bildt, är icke-muslimer.

Detta är inte ett anti-muslimskt upprop. Tvärtom så önskar jag att liberala och moderata muslimer ska medverka till att stoppa slakten av icke-muslimer. Muslimska systrar och bröder, visa att ni inte accepterar det som händer icke-muslimer i Irak, men också i resten av Mellanöstern där vi ses som andra sortens medborgare.
 
Södertäljes kommunalråd Anders Lago gör allt han kan för att stoppa flykten till hans kommun, men det går inte, och kommer inte att gå. Irakiska flyktingar jag dagligen pratar med kan tänka sig att bo tio personer i en etta. Det är mycket bättre än att riskera bli slaktad. Enda sättet att stoppa dem från att komma hit är att det inrättas ett protektorat, att Ninve-slätten där majoriteten av assyrier, som syrianer och kaldéer, och andra icke-muslimska minoriteter bor skyddas av FN och omvärlden. President Bush träffade påven i går, han förväntas ha bett om beskydd för kristna. Bush måste ta sitt ansvar, det borde Bildt också göra och kräva Bush på det.

[FOTNOT: Artikeln skrevs exklusivt för Aftonbladet och pulicerades lördag 9 juni 2007.]