Efter hårda påtryckningar från kurdiskt håll har den assyriska försvarsstyrkan Khaburs väktare beslutat att lägga ner sina vapen.

Den assyriska försvarsstyrkan Natooreh D’Khabour (Khaburs väktare) har kämpat mot Islamiska Staten och vaktat de assyriska byarna vid Khaburfloden i nordöstra Syrien. Detta har skett i samarbete med kurdiska styrkor samtidigt som gruppen försökt bevara en självständig linje. Kurdiska grupper har inte sett med välvilliga ögon på detta och därför idkat påtryckning på gruppen att rätta sig i ledet. Attacken som dödade David Jendo och skadade Elyas Nasser ses som ett led i dessa påtryckningar.

Nu meddelar Khaburs väktare att gruppen är på väg att lägga ner sina vapen. Orsaken är att ”vissa organisationer som insisterar på att ha översyn och befäl över Khaburs väktare” har vägrat ge ut namnen på de skyldiga till attacken på Jendo och Nasser samt de ständiga påtryckningarna på gruppen att ansluta sig till samma organisationer. Vidare hänvisas till plundring av assyriska hem och förstörelse av odlingar.

I uttalandet kallas de ansvariga för ”vissa organisationer” och det är uppenbart att med det menas den kurdiska försvarsstyrkan YPG, som de assyriska marionetterna i Dawronoye gärna utpekar som garanten för assyriernas säkerhet, och dess systerorganisation PKK. Khaburs väktare skriver följande:

Om någon av våra medlemmar skadas som en följd av att vi lägger ner vapnen kommer vi att anklaga samma personer för detta som var ansvariga för avrättningen av martyren David Jendo.

Enligt uppgift har YPG gett Khaburs väktare två möjligheter: att ansluta sig till Dawronoyes milis MSF eller att lägga ner sina vapen. I denna situation har gruppen hellre valt att avsluta kampen än att bli ett redskap för YPG.