Vintern är snart här och med den kommer även kyla och snöfall att i vår närvaro stunda. För många av oss innebär julen julklappar, varm glögg, god mat och trevligt sällskap. Situationen för många andra assyrier är dock oumbärlig, om inte livshotande i värsta fall. Ett sätt att hjälpa de mest utsatta assyrierna under vinterns köld och kyla är genom Assyrier Utan Gränser.

Med oss har vi ordförande Donna Petra-Shaheen för att ge mer information om välgörenhetsorganisationen som givit hopp till många assyrier i hemlandet under de senaste 11 åren.

  • Även om de flesta vid det här laget känner till Assyrier Utan Gränser, skulle du kort kunna beskriva vad ni är för typ av organisation?

Assyrier Utan Gränser är en svensk ideell förening som arbetar för att förbättra tillvaron för assyrierna i sina ursprungsländer (Syrien, Irak, Turkiet, Libanon och Iran). Vi har ett 90-konto och granskas av Svensk Insamlingskontroll, vilket är en kvalitetsstämpel som innebär att du som givare kan känna dig trygg med att dina gåvor når fram till ändamålet, som utlovat. Assyrier Utan Gränser arbetar efter ledorden “hjälp till självhjälp”, d.v.s. vi försöker genomföra långsiktiga utvecklingsprojekt som förbättrar livsvillkoren för assyrierna, främjar skolgång och utbildning samt stärker mänskliga rättigheter. Det har dock genom åren även funnits ett stort behov av akuta humanitära insatser för flyktingar, vilket vi också har arbetat aktivt med genom t.ex. utdelning av matpåsar och hygienpaket samt ett långvarigt medicinprojekt.

  • 2018 närmar sig sitt slut, hur har året sett ut för er hittills? Vilka olika projekt har ni genomfört och hur har uppslutningen organisatoriskt men främst ekonomiskt varit bland Sveriges assyrier i år i jämförelse med tidigare år?

Vi har fortsatt vår verksamhet som vanligt, d.v.s. vi arbetar hårt med att eftersöka behoven och implementera projekt därefter. Vi har t.ex. byggt nya skolmöbler till TMS-skolan i Libanon, vi har även rest dit för att följa upp tidigare projekt och dela ut skolmaterial och sponsrade gåvor till barnen. Vår stipendieverksamhet är en av våra viktigaste långsiktiga insatser, även i år har vi delat ut stipendier till flertalet universitetsstuderande.

Det märks ekonomiskt att medierna rapporterar allt mindre om kriget och läget i Syrien och Irak jämfört med åren 2014 och 2015 när det var som värst. Vi har våra trogna generösa givare och sponsorer som fortsätter stödja oss men vi önskar givetvis att vi kunde få fler och större gåvor, eftersom att vi då kan hjälpa fler människor i nöd på olika sätt. På samma sätt skulle vi önska att fler människor kom och engagerade sig som volontärer.

  • Inom denna månad har vi jul och nyår världen över. För västvärlden är det oftast en tid fylld av lycka och mat och materiella ting i överflöd. Hur kan julen och nyår se ut för en assyrier i Assyrien?

Assyrierna i ursprungsländerna har haft det tufft i många år med oroligheter och instabilitet. Men oavsett var man bor eller hur mycket man äger så tror – och hoppas jag – att människorna samlas med sina nära och kära och delar värme och kärlek. Assyrier Utan Gränser har valt att återigen hjälpa till att ge julklappar till barn i Irak och Turkiet eftersom det är många familjer som inte har möjlighet att köpa extra saker till sina familjer. Julklapparna är en liten sak för oss, men skänker stor glädje eftersom barnen då inte känner sig bortglömda eller utanför samhället.

  • Har ni från Assyrier Utan Gränser några speciella projekt och insamlingsinsatser som är tänkta att genomföras inför vintern?

Varje år vid denna tid genomför vi särskilda insamlingar för våra s.k. julprojekt, där fokus brukar ligga på att sprida glädje och hopp till de mest utsatta – barnen. I år kommer vi genomföra tre projekt:

  1. utdelning av julklappar och skolmaterial till barn i olika assyriska byar i Turabdin, Turkiet
  2. utdelning av julklappar till barn i Irak
  3. inköp av en skolbuss till barnen på TMS-skolan i Libanon.
  • För en som inte är insatt i Assyrier Utan Gränsers verksamhet, vilka olika kanaler och möjligheter kan man använda sig utav för att donera pengar?

Alla är välkomna att skänka gåva med valfri summa till:

Swish: 123 900 1215

Bankgiro: 900-1215

Plusgiro: 90 01 21-5

Man kan även gå in på vår hemsida och bli månadsgivare via autogiro! På det sättet kan vi få en jämnare ekonomi och planera våra projekt på ett bättre sätt under året.

  • Slutligen finns det något övrigt som du önskar att tillägga?

Jag vill tacka alla – privatpersoner, företag och föreningar – som stöttar Assyrier Utan Gränser och hjälper oss genomföra projekt som gör livet bättre för tusentals utsatta assyrier i sina ursprungsländer. Tillsammans kan vi göra skillnad!