Sveriges regering meddelade nyligen att man skjuter till 40 miljoner till utsatta i Irak. ”Vi välkomnar beslutet men vill även se politiskt stöd”, kommenterar ARS

Under tisdagen meddelade biståndsministern Isabella Lövin att regeringen ökar det humanitära biståndet till Irak med 40 miljoner kronor. Pengarna är avsedda för att hjälpa de interna flyktingarna att klara av vintern. 

På Assyriska riksförbundet har man sedan månader försökt övertala UD att öka stödet till de utsatta och man kände till beslutet i förväg. 

–  Vi välkomnar regeringens utökade stöd. Det kommer att göra stor skillnad för många som ska klara av vintern. Vi tror dock att Sverige kan göra mer, inte minst politiskt för minoritetsgrupperna och vi kommer att fortsätta vårt arbete för att påverka Sverige i den riktiningen, säger vice förbundsordförande Tony Meshko som själv nyligen besökte Norra Irak. 

I pressmeddelandet beskriver utrikesdepartementet de enorma behov som finns: 

”Hittills har drygt två miljoner människor tvingats fly sina hem i Irak som en följd av ISIL:s framfart. Därutöver har en kvarts miljon flyktingar kommit över gränsen från Syrien. Kylan gör nu livet än svårare och behoven av nödbostäder, kläder och andra förnödenheter växer. Enligt FN är omkring 600 000 personer i behov av omedelbart vinter anpassat stöd”.

Det extra stödet betalas ut till UNICEF och UNHCR. Sedan årets början har regeringen avsatt nära 190 miljoner kronor till Irak som kanaliserats via bland annat Internationella Rödakorskommittée, olika FN organisationer och enskilda organisationer. Sverige har därmed på egen hand bidraget med ungefär lika mycket som EU via sitt organ Europeaid.