Ett kämparvilligt men skadedrabbat Assyriska FF föll på bortaplan mot Djurgårdens IF med 3-0. DIF säkrade därmed det Allsvenska kontraktet i och med söndagens vinst.

10 458 personer, bland dessa tusentals assyrier från utlandet och runt om i Sverige, sökte sig till under söndagskvällen till Stockholms stadion för att åskåda den sista och avgörande kvalmatchen om platsen till Allsvenskan.

Matchbilden är till en början ojämn. DIF visar en helt annan glöd än vid det senaste mötet på Södertälje fotbollsarena där AFF gick segrande ur striden. Genom ett större bollinnehav och bra kantspel kunde DIF inledningsvis kontrollera söndagens match. AFF fokuserade sina målchanser till kontringar, något som fick ett avbräck när den snabbe forwarden Eddie Moussa haltade av planen tidigt i matchen.

Trots åtskilliga djurgårdsanfall lyckas Oscar Berglund hålla tätt i den assyriska målkassen under hela den första halvleken. Det är en bedrift som även det rödvita lagets starka försvar har en stor del i, bland annat lyckas Lamin Conateh nicka bort en boll nära nog på mållinjen.

I den andra halvleken gör Jan Tauer och Christer Youssef var sitt mål för DIF som därmed spelat till sig en förlängning av matchen. Med tio minuter kvar att spela av den ordinarie matchtiden tänds kämparglöden på nytt hos AFF som lyckas vända spelet och på allvar pressa DIF. Anfallen mot båda målen avlöser varandra och inget av lagen framstår som en självklar segrare.

Ett par minuter in i förlängningen får assyriskabacken Conateh en armbåge i ansiktet av en djurgårdsspelare och skadas så allvarligt att han bärs av planen på bår och tvingas uppsöka sjukhus. AFF som redan gjort samtliga tre tillåtna byten tvingas därför avsluta matchen med bara tio spelare på planen.

Med bara fyra minuter kvar till straffsparkstävling gör Mattias Jonsson mål för DIF som vinner matchen och därmed behåller in plats i Allsvenskan. Med en match vunnen av AFF och en match vunnen av DIF blir det till slut målet i förlängningen som fäller avgörandet till nackdel för AFF, som spelar i Superettan nästa år.

Det kan divideras om enskilda händelser som kan ha varit matchavgörande. Det går dock inte klandra ett lag som kämpar sig igenom en hel match och sedan spelar en 2×15 minuter lång förlängning, till stor del med en man kort på planen, för en förlust med minsta möjliga marginal.

AFF har en gång varit uppe i Allsvenskan och det långsiktiga målet måste vara att söka sig tillbaka dit. Det målet, och den drömmen som tusen och åter tusen AFF-fans har försvinner inte i och med söndagens match.