Assyriska Demokratiska Organisationen informerade nyligen om gripandet av en av dess ledare i Syrien. Samir Ibrahim är den tredje assyriske ledaren som grips av den syriska regimen.

Doktor Samir Ibrahim greps den 25 juli när han var på väg från Damaskus till Libanon. Enligt Assyriska Demokratiska Organisationen (ADO) är den syriska regimen ansvarig.

Sedan tidigare har ADO:s generalsekreterare Gabriel Moshe och hans bror Abgar Moshe gripits av regimen. Båda sitter i syriska regimens fängelser. Det är oklart när eller om de kommer att friges. Några formella anklagelser mot de fängslade assyriska ledarna har inte framförts av regimen. Assyriska Demokratiska Organisationen ser samtliga gripanden som kränkningar av de mänskliga rättigheterna och fördömmer regimens trakasserier mot ADO och dess medlemmar.

ADO är en av organisationerna som utgör den syriska oppositionen som söker avsätta regimen och införa demokrati i Syrien. 

I en relaterad händelseutveckling har ADO:s representant i Turkiet, Jamil Diarbarkerli berättat för nyhetsbyrån Adnkronos att assyrier nu flyr staden Al Hassake av rädsla för Islamiska Statens framfart i området. Efter Mosuls fall den 9 juni är rädslan stor bland befolkningen i staden att något liknande kommer att upprepas i Al Hassake i Syrien.