I det kaotiska och sekteristiska Irak har anti-assyriska känslor vuxit till nya höjder. Överallt attackeras, mördas och kidnappas assyrier. Enligt nyhetsbyrån Reuters har en assyrisk katolsk biskop kidnappats i Bagdad. Ingen vet vilka hans kidnappare är i skrivande stund.

En assyrisk katolsk präst kidnappades den 17 juli. Han frigavs av kidnapparna efter löften om stora summor pengar. Prästen torterades och misshandlades svårt av kidnapparna och har idag flytt landet.

Den 12 augusti dödades två assyriska bröder i Mosul av okända personer. En assyrisk trebarns far mördades i Assyrien (norra Irak) den 8 augusti av tre kurdiska medlemmar i Massoud Barzanis parti KDP. En annan assyrisk tvåbarnsfar mördades den 8 augusti av sina kidnappare i Bagdad trots att hans familj betalade en lösensumma.

En grupp av 25 assyriska familjer som ville återvända till sin hemby Mezzi i Assyrien har hotats av lokala kurder som inte vill att assyrierna återvänder.

Många fall av våld mot assyrier hålls hemliga av offrens familjer av rädsla för ytterligare attacker. Mörkertalet är stort kring offren för anti-assyrianism. Enligt assyrier i Mosul har George Bushs ord om ”Islamska fascister” lett till nya hatpredikningar av mullorna i staden.

Flera assyrier har misshandlats på öppen gata då muslimerna väljer att betrakta assyrierna som västs allierade på grund av den kristna tron. Från flera håll i Irak kommer också rapporter om flygblad som uppmanar assyrierna att antingen lämna landet eller bli dödade.

Våldet mot assyrierna har fått hälften att lämna Irak sedan invasionen inleddes år 2003 enligt de assyriska kyrkorna. Många pekar på att assyrierna nu måste få ett eget administrativt område där de kan känna sig trygga i norra delarna av landet som utgör det traditionella Assyrien.