Mer än 3 400 personer ignorerade semestersolen och sökte sig istället till Södertälje fotbollsarena för att se matchen mellan Assyriska FF och serieledarna GIF Sundsvall, en match som handlade om långt mer än tre poäng. AFF sörjer fortfarande bröderna Moussa valde att hedra Eddie och hans bror Yaacoub genom att manifestera mot det våld som drabbat Södertälje och Sverige.

Redan innan matchstart stod det klart att det här var allt annat än en vanlig seriematch. Assyriskaspelarna värmde upp i t-shirts som pryddes med brödernas porträtt ovanför texten; Ni är alltid med oss. På ryggen bar alla nr. 18, Eddie Moussas matchnummer.

Klubbrivaliteten lades åt sidan för ögonblicket och spelarna kom tillsammans ut från omklädningsrummen bärandes på en banderoll med budskapet att Eddie och Yaacoub alltid kommer att finnas i våra hjärtan. En duk som smyckats med anfallsstjärnans porträtt hölls hela tiden upp på Eddie Moussas plats medan lagen stod uppställda.

Assyriskas trupp, som ställdes inför en match för första gången sedan bröderna Moussa gått bort, spelade i svart matchställ där alla bar nr 18 på bröstkorgen. Sundsvalls klubbchef överlämnade en sorgebukett och klubbens kondoleanser till Nail Yoken, ordföranden i Assyriska FF, för att sedan förenas med spelare, funktionärer och publik i en tyst minut för att hedra de avlidna bröderna medan det sköts salut.

Den känslosamma inramningen smittade av sig på matchens inledning. Försiktig fotboll var ordet och kanske var spelarna lite ställda över situationen. I fem minuter från och med matchstart var nämligen supporterföreningen Zelge Fans och hela den assyriska läktaren tysta. Knäpptysta för att hedra Eddie och hans bror Yaacoub.

För att visa sin spelare att han aldrig kommer att glömmas tog man sedan ton. Hyllningssången till Eddie Moussa sjöngs outtröttligt och lade sig som en ljudmatta över hela arenan. Många var rörda till tårar av tributen. Den 18:e matchminuten reste sig också hela publiken för en stående ovation tillägnade Eddie Moussa. På planen bar han alltid stolt sin tröja med nr. 18 på ryggen och han förtjänar hyllningen för sina insatser i klubbens färger.

Med det massiva publikstödet som fanns på arenan så kunde AFF sen allt mer dominera matchbilden. Målet som avgjorde matchen kom efter en snillrik passning från Andi Tompuu mellan Sundsvalls backar. Xhevdet Llumnica höll sig framme, sprang ifrån backlinjen och i det läget gjorde han inga misstag med vänsterfoten. X-man lyfte bollen över bortakeepern Tommy Laurin, förbi den vita linjen och in i målnätet.

Xhevdet sträckte omedelbart upp armarna och pekade mot himlen, en gest hans lagkamrater som samlades runt honom tog efter. Syftet var uppenbart. Målet tillägnades Xhevdets kollega i det Assyriska anfallet, Eddie Moussa.

AFF var överlag det bättre laget och Sundsvall hade väldigt lite att sätta emot när trycket från publiken hann ikapp dem på arenan. Mer eller mindre så stod AFF för allt produktivt på planen. Hemmalaget kunde äga matchen totalt och hade inga problem med att hålla undan till dess att domarvisslan ljöd för sista gången.

Tvärtom så kunde AFF ha vunnit med bra många fler mål. I första halvlek hade Haris Laitinen ett par stenhårda skott som mycket väl kunnat sitta. I andra halvlek tryckte Ceyhun på ordentligt vid en frispark som skakade både mål och målvakt i bortalaget. Kapten Marklund skickade strax efteråt iväg en elegant chipp som hittade ut via stolpens insida. Detta bara för att nämna några målchanser. Vinsten var därför klart välförtjänt. 

Bröderna Moussas bortgång har rört upp mycket känslor och berört väldigt många. Även om sorgearbetet är långt ifrån över så hedrade Assyriska FF och lagets supportrar bröderna på bästa sätt med söndagens seger och, kanske ännu viktigare, den inramning som matchen fick.

Nu har vi också något annat att kämpa för utöver en plats i Allsvenskan 2011. Nu spelar vi för fyrabarnsfadern Yaacoub och fotbollsstjärnan Eddie Moussa. Igår, idag, imorgon och alla dagar framöver.