Efter femton matcher står Assyriska på en fjärdeplats i Superettantabellen. En rätt ordinär halvsäsong för AFF med bland annat avhopp och tränarbyte.

Assyriska började säsongen stolpe in med sex vinster i rad trots att spelet inte alltid var det bästa. De senaste matcherna har varit en blandning av skönspel, vinster och förluster. De flesta ger laget godkänt för säsongens första halva. Den karaktäristiska turbulensen kring laget har varit konstant. 

Klubbchefen Aydin Aho är trots allt nöjd efter första halvan av serien, men upplever att skärpan inte infunnit sig senaste matcherna.

-Vi började säsongen fantastiskt och fick med oss poängen trots att vi inte spelade på topp. Grunden var ett stabilt försvarsspel och det har blivit sämre, framför allt gör vi många individuella misstag som vi blir straffade för. Resultatmässigt känns det ändå OK, vi har tre poäng mer än förra säsongen men självklart grämer vi oss för de två sista förlustmatcherna mot Qviding och Värnamo. Jag upplever att killarna inte är fullt fokuserade i de matcherna och det håller inte på denna nivå. Vi förväntar oss mer av våra spelare och det har de fått höra.

Tidigt under säsongen blev det klart att hyllade tränaren Rikard Norling blev klar för en övergång till Malmö FF. Med Norling ville Assyriska bryta det negativa mönstret med täta tränarbyten. Nu ville man ge tränaren en chans att arbeta långsiktigt. Därför är Norlings avhopp tråkigt ur det perspektivet. Laget har deklarerat att man avser ge samma chans till Göran Marklund som tagit över efter en tid som assisterande tränare under Norling, klubbchefen Aydin Aho säger:

-Det var ingen lätt sits för honom i början, att sadla om mentalt på några få dagar och bli huvudtränare är inte lätt. Han växer för varje dag och spelarna trivs jättebra med honom. Göran har vårt och spelarnas fulla förtroende, som jag känner idag är han en permanent lösning.

Ett annat stort avhopp som kan visa sig vara viktigt för laget är marknadschefen Robil Haidari. Att Assyriska tappat en spindel i nätet på marknadssidan kan vara farligt i den stenhårda konkurrens som råder om intäkterna mot lillebror Syrianska. 

Assyriska FF har varit framgångsrikt i att släppa fram unga talanger. Inte minst har Rikard Norling bidragit till denna trend. Dagens AFF kan ha uppemot fem egna produkter i laguppställningarna.

Vad måste förbättras för att ta steget upp till allsvenskan?

– Det är många bitar, vi känner att kapaciteten finns i laget och vi räds inget lag i serien. Vi måste hitta tillbaka till stabiliteten i försvarsspelet och det grundas på att alla spelare är fullt fokuserade på sin uppgift oavsett motstånd. Offensivt måste vi givetvis göra fler mål och det handlar inte enbart om anfallarna, för att offensiven skall fungera kräver det att alla spelarna går in i sina roller. En annan viktig faktor är att skadeläget måste bli bättre, vi har inte råd att har 5-6 spelare borta hela tiden. Vi får ingen kontinuitet och tränaren tvingas ändra i uppställningen hela tiden. Det är väldigt jämnt och det känns nästan att serien början om från noll poäng, med rätt flyt är jag övertygad om att vi kämpar om topplaceringar i höst, säger Aydin.

Man kan konstatera att hela laget måste lyfta sig ett snäpp men också att etablerade nyförvärv som Jimmie Augustsson och Imad Chhadeh i större utsträckning måste bidra och lyfta laget – annars kommer den allsvenska drömmen att vara inget annat än en dröm. I höst får vi svaret.