Assyriska spelade sin första träningsmatch för året mot Vasalund. Trots tunga ben hade laget hyfsad kontroll på större delen av matchen, även om det i slutändan blev förlust. Två mindre lyckade ingripanden av försvaret resulterade i två baklängesmål. Ende målskytt i Assyriska blev inhopparen Mattias Genc.

Om jag vore tillräckligt bra för att dra på mig Assyriskas tröja, hade jag mest av allt velat göra just det. Men om någon frågade mig om jag ville träna laget, skulle jag behöva en lång funderare om jag skulle vilja utsätta mig för något sådant.

Det tog mindre än nittio minuter i årets första träningsmatch i februari månad för Assyriskas, minst sagt, kräsna publik att skälla på tränaren. Roberth Johanssons uppställning gjorde väl ingen klok egentligen med sin uppställning, där han valde att matcha en enda yttermittfältare i startelvan. Som forward.

Men det är som sagt en match i kyliga februari, och det är denna period man har för att testa sina idéer. Därför är det ingen direkt mening med en djupgående analys av matchen i sig. Man behövde inte vara ett fotbollsgeni för att se att det var ett tungt Assyriska mot ett klart lättare Vasalund.

Vasalund, med två träningsmatcher i benen, vann med 2-1 efter två tveksamma ingripanden i försvaret. Jag vill ändå hävda att Assyriska hade kontroll på matchen. Spelet i sig fungerade inte så bra, och den långa bollen kom alltför ofta som räddning. Trots det skapade Assyriska tillräckligt med chanser för att åtminstone klara oavgjort.

Dinho borde väl ha gjort åtminstone två baljor på sina chanser, men verkar inte ha hittat rytmen ännu. I själva verket var det inte många som kom upp i sin egen standard. Filip Bergman var bra i mittförsvaret, och Mohammed Mbye överraskade med sitt uppofrande spel i innermittfältet.

Visserligen var mina förväntningar ganska låga på Mbye, men det visade sig att han har potential att bli nyttig i laget. Han visade mod och tog för sig rejält i mittens rike. Mbye ökade nog pressen på de ”självskrivna” i innermittfältet några grader med gårdagens insats.

Förutom ovan nämnda var även Martin Lorentzon bra, vilket ibland känns onödigt att nämna. Han gör sällan, om någonsin, en dålig match. I övrigt var det här en match att glömma för både spelare och publik. Många oprovocerade felpassningar och felbesluten haglade.

Det blev något bättre när Eddie Mousa och Mattias genc byttes in istället för Nahir Besara och Dinho. Helt plötsligt blev det lite fart på kanterna och Assyriska hade åtminstone en forward som kom rätt in i löpningarna.

Det var också i en snabb omställning som Moussa hittade Genc med ett fint inspel, där Genc kunde raka in kvitteringen med några minuter kvar av matchen. Eftersom Assyriska äntligen hade ett bra flyt i spelet, kändes Vasalunds vinstmål extra snöpligt i slutminuten.

Resultatet är inte lika viktigt som att spelet skall fungera. Men det är inte förrän serien startar som pusselbitarna skall falla på plats. Det enda frågetecknet är användningen av Nahir Besara och Andi Toompuu som yttrar, när både Aziz Corr-Nyang och Moussa fanns tillgängliga. Jag får avvakta några matcher innan domen faller.

Assyriska ska spela två matcher till inom bara en vecka. Jag vill gärna se Johanssons spelidé med en ”riktig” vänsterback och med en frisk Göran Marklund och Xhevdet Llumnica på plan. Att spelet hackade i årets första träningsmatch gör mig inte speciellt orolig.


Laguppställning: Oscar Berglund – Martin Lorentzon, Pierre Bengtsson (62), Filip Bergman, Fredrik Samuelsson – Andi Toompuu, Mohammed Mbye, Dennis Östlundh, Nahir Besara (62) – Aziz Corr-Nyang (89), Dinho (77)

Avbytare: Jon Rytterbro, Eddie Moussa (62), Elias Merkes (62), Mattias Genc (77), Lamin Conateh, Johan Bakirciouglu (89)