Assyriska IF i Norrköping har haft idrottsliga framgångar under senare år, men det som alla kring föreningen mest talar om är den familjära stämningen. Så också tränaren Jan Melle och grovjobbaren Nebojsa ”Nebbe” Kneseviz.

Jan Melle är assyrier som föddes i Istanbul och var tio månader när familjen flyttade till Jönköping. Efter att ha studerat historia, religion och statskunskap i Uppsala har han sedan år 2005 jobbat som lärare. För tillfället jobbar han på ett gymnasium i Nyköping som har fotbollsprofil.

̵ Jag har fotbollen både som yrke och som hobby, förklarar Jan. Jag lever med fotboll dygnet runt, det är mitt normaltillstånd. Jag tänker konstant på träningar, matcher, elvor.

Hur blev det Norrköping och AIF för dig?

̵ Min fru är från Norrköping så efter tiden i Uppsala sökte vi något åt Jönköpings- och Norrköpingshållet. År 2011 flyttade vi hit då jag fick jobb. Jag hade slutat spela fotboll år 2008 och sysslade nu med träning.

Jan tränade Smedby AIS:s damlag i tre säsonger. Inför säsongen 2014 tog han över AIF:s herrlag som hade fallit från division 2. Laget vann sin serie och tog klivet tillbaka till tvåan.

Nebojsa ”Nebbe” Knesevic är serb eller som han hellre uttrycker det från före detta Jugoslavien. Han kom till Norrköping som liten grabb år 1969 och jobbar idag som översättare och tolk. Han har spelat i och tränat olika klubbar. Nu är han inne på det nionde året med AIF.

̵ Jag kallas assisterande tränare och lagledare, men är ett slags allt-i-allo. Jag hjälper till med det administrativa och praktiska som bokningar och liknande. Melle får fokusera på fotbollen så sköter jag resten.

Nebbe lovprisar stämningen i klubben och förklarar att han som icke-assyrier trivs så bra i Assyriska att de aldrig blir av med honom.

Vad är det som skapar denna trivsel, som gör att alla man talar med lyfter fram den goda stämningen och talar om klubben som en familj?

̵ Det är svårt att säga, det har alltid varit så, förklarar Nebbe. Klubben grundades av assyriska ungdomar år 1977 och har alltid haft eldsjälar som brinner för folket och föreningen. Den här andan sitter i väggarna. Det är 5-6 gubbar som kommer på så gott som varje träning och stöttar oss i vått och torrt. Och de som är i ledarposition lägger verkligen sitt hjärta i verksamheten.

Assyriska IF har skrivit idrottshistoria genom att ha det mest framgångsrika assyriska damlaget genom tiderna. Det skedde visserligen lite av en slump. För några år sedan var Roger Lönn tränare för Assyriskas herrlag. Hans dotter Matilda Lönn spelade i Smedby AIS:s damlag. En del av spelarna ville inte satsa så mycket som klubben ville så de gick över till Assyriska och en lägre serienivå.

Sedan dess har det varit idel framgång. Laget har avancerat tre år i rad och spelar nu, liksom herrlaget, i division 2.

Är det fortfarande så att det är svårt att engagera assyriska tjejer i fotbollen?

̵ Visst är det så, säger Jan. Det är bara att se på vårt damlag, där finns bara en handfull assyrier. Vi jobbar hårt på att bryta normer, att alla som vill ska ha en chans att spela fotboll, tjejer likaväl som killar. Klubben ska ta ett ansvar här. Därför är det bra att vi har gått in ett projekt tillsammans med IFK Norrköping om att engagera flera barn, både pojkar och flickor, i fotbollen.

Den sportsliga målsättningen för denna säsong är att bägge lagen ska hållas kvar i division 2. Efter 14 omgångar ligger herrlaget på sjunde plats av 14 lag. Ungefär halvvägs i säsongen ligger damlaget trea av 10 lag. Målsättningen ser ut att uppfyllas.

Ett längre reportage om Assyriska IF i Norrköping finns i pappersupplagan av Hujådå. Om du inte får den, bli medlem i en assyrisk förening så kommer den hemskickad till dig.