Assyriska FF tog sin andra vinst för året i söndagens match mot IF Sylvia, som tog steget upp till Superettan under förra året, medan AFF gjorde motsatt resa. Matchen slutade 3-2 till AFF efter två mål av Erik Sundin, som så sent som igår ryktades vara på väg bort från klubben.

Det var cirka 550 tappra AFF supportrar som trotsat kylan och tagit sig till Södertälje Fotbollsarena för att se årets andra träningsmatch. Efter chockstarten, 0-1 till Sylvia i andra minuten, tog Assyriska tag i taktpinnen och tillät inte Sylvia komma in i matchen ordentligt. 3-2 segern var lite i underkant och med större effektivitet kunde AFF ha gjort två, tre mål till.

Redan i sjätte minuten kom kvitteringen när Erik Sundin bröt sig fram från sin vänsterposition och bredsidade kallt in kvitteringen till höger om målvakten. Därefter är både Haddad och Marklund nära att ge Assyriska ledningen, men målvakten är med båda gångerna. Mitt i Assyriskas press sticker Sylvia upp och utnyttjar ett passivt försvarsspel för att återigen ta ledningen.

Efter Sylvias andra ledningsmål är det återigen Marklund som visar fram fötterna med flera farliga avslut. Det är ett under att han inte lyckas få in ett mål i slutet på halvleken. Innan halvtidsvilan lyckas Marklund istället, med en delikat djupledspassning, frispela Sundin. Sundin, ensam med målvakten, gör inget misstag och kvitterar för andra gången i matchen.

Men Marklund skulle få utdelning för sitt hårda arbete. Precis som så många gånger förra säsongen klev han fram och avgjorde matchen tre minuter in på andra halvlek. Marklund får bollen av Sundin efter ett fint inspel på vänsterkanten, han vänder på sin försvarare i straffområdet och placerar in 3-2 otagbart för målvakten. Ett typiskt Marklund-mål.

Återigen kopplar Assyriska greppet om matchen och Haddad är nära att utöka ledningen när han skjuter en stenhård frispark i stolpen, som säkerligen fortfarande vibrerar. De sista tio minuterna tappar dock Assyriska det mesta av spelet. Spelarna blir ofokuserade och låter Sylvia få komma in i matchen. Försvaret ser darrigt ut och Sylvia får till två, tre vassa inlägg som Conateh och Bengtsson i sista sekund rensar. Här fick man en ”flashback” från förra året. Att Assyriska släpper fram motståndarna sista tio minuterna är onödigt spännande och framför allt oroande.

Tränare Peter Lenell var relativt nöjd efter matchen. Han tyckte att Assyriska var bra offensivt och att det var mycket starkt att vända på två underlägen. Han tyckte dock att det fortfarande finns problem i försvaret, speciellt på högersidan där Sylvia kom fram alltför många gånger. Mer effektivitet framför mål var också ett krav framöver.

Nu närmast väntar två träningsmatcher mot allsvenska lag för Assyriska FF. På lördag möter Assyriska Djurgården och efterföljande onsdag gästar AIK Södertälje. För mer information läs här.

SPELAROMDÖMEN

Stojan Lukic
: Provspelande målvakt från Landskrona som agerade med pondus de tillfällen han var tvungen att agera. Gjorde två, tre mycket fina paradräddningar, bland annat i 89:e minuten då Sylvia fick dubbeltillfälle att kvittera. Hade bra kommunikation med Conateh och Bengtsson. Stor och reslig. Inger respekt som sista utpost.

Elias Merkes: Hade svårt att hänga med i början av matchen. Sylvia kom fram på Merkes sida vid ett par tillfällen under matchens gång. Kom in mer och mer i spelet allteftersom. Högerbacksplatsen är tillsammans med den defensiva mittfältspositionen kanske den plats i laget som ger mest huvudbry för Lenell och övriga i styrelsen. Förstärkningar här är troligtvis ett måste för att göra laget mer komplett.

Lamin Conateh: Andra matchen som han får spela 90 minuter. Imponerat stort hittills. Snabb, stark och ett fint samarbete med Bengtsson. Conateh kommer bli nyttig framöver.

Pierre Bengtsson: Pierre skötte sig bra idag. Vann mycket i luften. Dock går det fortfarande för sakta när han har bollen. Kom på efterkälken vid ett par tillfällen men kompenserade detta med bra positionsspel. Verkar trivas med Conateh.

Tony Mahr: Satte press högt upp på plan. Ettrig och snabb. Lite för tunn i närkamperna, dock kompenserade han för detta med sin snabbhet och spelförståelse. Gillar att följa med upp i anfallen.

Eddie Moussa: Eddie verkar ha mognat som spelare. Släpper boll mycket snabbare än tidigare och söker ny position. Snabb och ettrig, med fina inlägg och ett bra samarbete med Haddad. Andra matchen som Mousa fått starta och mycket pekar på att högerplatsen är vikt åt honom. Fortsätter han på det viset är det inte omöjligt att det blir så också.

Andi Tompuu: Hårt jobbande Tompuu känns igen från förra året. Sliter mycket, dock för många felpass. Bör ta mer ansvar som innermittfältare. Mer snack med lagkamrater och mindre osäkerhet vid offensiva frambrytningar eftersträvas.

Charles Sampson: Samma som Tompuu, mycket är sig likt från förra säsongen. Sampson gillar att ha mycket boll, dock går det alltför sakta när han väl har den. Har ett tungt skott, bör använda det mer. För mycket spel i sidled. Måste bli rakare i spelet och förbättra samarbetet med anfallarna.

Erik Sundin: Sundin var bland de bästa på plan idag. Jobbade hårt i 90 minuter. Kom ofta runt på sin kant. Försvann lite grann när han blev anfallare sista kvarten. Fint samarbete med Marklund vid bägge målen.

Andreas Haddad: Assyriskas ”Zlatan”. Hade lite svårigheter att komma loss i första halvlek. Spelade upp sig i andra. Svår och tung att möta. Vann det mesta i luften, dock för omständlig inne i straffområdet. Måste spela rakare och släppa boll snabbare i vissa moment.

Göran Marklund: Visade att han håller hög superettan klass. Otroligt svår att ta bollen från. Agerar med stor pondus. Lugn, kylig och mycket bra spelförståelse. Marklund kommer att betyda oerhört mycket för AFF, så länge han får vara skadefri.

Avbytare:
Ibrahim Atiku: Kom in andra halvlek och tog högermittfältspositionen. Irrationell och snabb. Gör oväntade saker, på gott och ont. Kommer runt på sin kant flertalet gånger och levererar fina inlägg som tyvärr inte förvaltades bra denna gång. Ett bra inhopp.

Gabriel Rhawi: Spelade för kort tid för en bedömning. Kom in vid 78:de minuten. Hade ett tungt volleyskott i 90:e minuten från ett inlägg av Atiku som så när resulterade i ett mål. Pigg och teknisk.

Uppställning: Stojan Lukic, Merkes, Conateh, Bengtsson, Mahr, Moussa (46 Atiku), Toompuu, Sampson, Sundin, Marklund (78 Rhawi) och Haddad.

Att notera
:
– Aziz Corr Nyang, Filip Bergman, Aluspah Brewah, Xhevdet Lumnica och Zoran Manovic spelade inte på grund av sjukdomar/småskavanker.

– Domare var Metin Yildirim, lokalkändis från Södertälje, som dömt många ungdomsmatcher under åren. Hård, resolut och rättvis (?). Har ett behov av att visa att han är opartisk (Metin är assyrier). Gillar att blåsa och använda korten (undertecknad har själv fått erfara detta). Idag skötte han sig exemplariskt.